Életmód

Megjött a navim? – GPS-ek csajoknak

Egy GPS feladata elvileg annyi, hogy eljuttasson bennünket A-ból B-be. Mivel lehet egy ilyen szerkezetet különlegessé tenni, hogy a nők is bukjanak rá?
Tíz évvel ezelőtt még teljesen természetes volt, ha az emberek térképpel a kezükben próbáltak eljutni valahová. Manapság már szinte bármilyen műszaki boltban, de akár hipermarketben is csak leemelünk a polcról egy “dzsípíeszt”, akár huszonezer forintért, és máris adott az eszköz a könnyű navigációhoz.

Ezek a kis navigációs eszközök ráadásul nem egyformák, létezik belőlük hiper-multimédiás, képnézegetős, filmlejátszós, zenélős, játékos darab – ennek ellenére sokakban még mindig az a sztereotípia él, hogy ezek az eszközök nem nőknek valók. Mégis, mi lehet az egy ilyen ketyerében (az alapvető hasznosságán kívül), amivel kifejezetten a nőket lehet megfogni?

 
 
Tálalás

Teljesen alapvető, hogy a körítés az egyik alapvető elem, amellyel megpróbálják elnyerni a szívünket a gyártók. Bevetnek mindent, ami bevethető: vonzó, színes előlapok, virágminták, selyem- és bőrtokok…

 
Garmin nüvi 200 pink, Garmin nüvi 1245 és Mio H610
Garmin nüvi 200 pink, Garmin nüvi 1245 és Mio H610
 
Pár éve a Mio hozott ki egy navigációs eszközt, amiről ugyan nem jelentették ki deklaráltan, hogy nőknek szánják, de nem hagyott sok kétséget a célcsoport felől az a tény, hogy az egyszerű fehér készülék mellé adtak két virágmintás előlapot is.

A Garmin szintén pár éve egy pink színű navigációval lepte meg a nagyközönséget, de volt már azóta piros modelljük is. Tavaly fehér színnel is megjelentek, sőt, a nüvi 255 White Limited Edition készüléküknek volt egy fekete párja is, amolyan “egyet Anyunak, egyet Apunak” jelleggel.

 
Megjött a navim? - GPS-ek csajoknak
 
A TomTom tavaly jelentkezett a hölgyeknek szánt navijával. Mint a White Pearl neve is mutatja, gyöngyház árnyalatú a készülék borítása, a fehér alapszínen egyébként ezüstszínű csíkok kavarognak virág formában. Sőt, a minta nem áll meg a műanyag borításon, a kezdőképernyőn is visszaköszönt a peremen található díszítés kiegészítéseként. Olyan apróság ez, ami a férfiakat (és a kizárólag praktikus szempontokra hajtó nőket) hidegen hagyja, de egyesek stílusérzékének jól eshet ez a harmónia.
 
Megjött a navim? - GPS-ek csajoknak
 
Általában a formatervezés során is ügyelnek a női felhasználók igényeire: ezek a navigációk többnyire kisebbek és könnyebbek az átlagnál, hogy kisebb táskában is elférjenek – ezzel együtt persze a képernyőjük is kisebb a megszokottnál. S ha már a táskánál járunk, fontos megemlíteni, hogy a csomagolásnál is figyeltek a részletekre: az utóbb említett navigációhoz selyemtok járt, a korábban felsoroltak mellé bőrtokot adtak ajándékba.

Belbecs

A külsőt könnyebb a női igényekre szabni, mint a belsőt. Általában igyekeznek megoldani, hogy könnyű legyen a készülékek használata, és például körömmel is lehessen “pöcögtetni” az érintőképernyőt. Az már persze más kérdés, hogy néha a menü elrendezése, logikája nem vág egybe egyesek női logikájával.

Természetesen egy átlag GPS-ben is akadnak olyan dolgok, amik kifejezetten a csajoknak lehetnek érdekesek. Szinte minden PNA-ban illetve, navigációs szoftverben megnézhetjük az utunkba eső fontos helyeket (úgynevezett POI-kat), ebben a listában pedig megtalálhatók például a bevásárlóközpontok, illetve bankautomaták is.

 
Megjött a navim? - GPS-ek csajoknak
 
A fentebb említett White Pearl-ben próbáltak ennél tovább menni, és a POI listát egyéb kategóriákkal egészítették ki, úgymint „Látnivaló helyek”, „Bevásárlás kimerülésig” illetve „Napi divat”. Ide kerültek a divatbutikok, lakberendezési áruházak, éttermek, bárokról, kávé- vagy teaházak, színházak és mozik címei. A megjelenés után volt, aki azt tapasztalta, hogy itthon korántsem teljes ez a lista, és számos bolt és üzletlánc kimaradt a listából.
GPS, navigáció, PNA
Gyakran nevezik a navigációs eszközöket GPS-nek, bár ez a rövidítés tulajdonképpen a globális helymeghatározó rendszert jelöli – tehát azt a technológiát, amelynek a segítségével az eszköz megállapítja, hol is vagyunk. Ez alapján tudja megmondani és megmutatni a navigációs eszköz, merre is kell mennünk, hogy az előre megadott célunkhoz jussunk. Maga az eszköz általában a PNA (Personal Navigation Assistant, azaz személyi navigációs segéd) névre hallgat.

Nem kifejezetten ehhez a navigációhoz készült, de ebbe is belekerült, és a nőknek is hasznos lehet a “Segítség” biztonsági csomag. Szükség esetén itt találjuk a vészhívószámok listáját, a “Hol vagyok?” funkció pedig értelemszerűen eltévedés esetén jöhet jól.

Még ha nem is mindig találják el, mire van szükségük a vezető nőknek, az azért mindenképpen pozitívum, hogy próbálkoznak a gyártók. Hatalmas lépés egy ilyen navigáció a kifejezetten nőknek készült, fejjel lefelé is olvasható térképhez képest.

Vajon ennyi kell, hogy “csajos” legyen egy navigációs eszköz? Vagy hiányzik még valami a boldogsához?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top