Laktózérzékenység

Laktózérzékeny a gyermekem – hogyan oldjuk meg az iskolai étkeztetést és a táborokat?

Annak ellenére, hogy egyre több helyen, egyre szélesedő választékban lehet hozzájutni laktózmentes tejhez és tejtermékekhez, számtalanszor adódhat olyan élethelyzet, amikor nehezen oldható meg a diéta szabályainak betartása. Különösen igaz ez akkor, ha hosszabb időre mozdulunk ki otthonról, esetleg napokra elutazunk nyaralni, vagy gyermekünket táborba küldjük.
Laktózérzékeny a gyermekem – hogyan oldjuk meg az iskolai étkeztetést, és a táborokat?


Mi legyen a táskában?

Ugyan többünket is ért már olyan kellemes meglepetés, amikor egy nem várt helyen fedeztük fel, hogy az étlapon odafigyelnek a laktózérzékeny vendégekre is, de ez sajnos még nem várható el az ország minden szegleltében. Ilyen esetben nagy segítség, ha a táskában mindig viszünk magunkkal higiénikusan alkalmazható, bliszterezett laktázenzim-tartalmú rágótablettát. Így nem kell lemondanunk aktuális kirándulóhelyünk kávé- és édességválasztékáról, és étrendünket sem kell kizárólag a laktózmentes kínálatra korlátozni. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy az ilyen rágótablettából szükséges mennyiség mindig az elfogyasztani kívánt étel, ital laktóztartalmától függ. Az egy rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 gramm tejcukornak felel meg, amely kb. 2 dl tej feldolgozásához elegendő. Amennyiben az étkezés tej- vagy tejcukortartalma a fenti mennyiséget meghaladja, akkor az adagot, a tabletta mennyiségét ennek megfelelően kell növelni.

Gyerekek esetében a környezetet is figyelmeztessük
Az ilyen készítményekben található laktáz enzim hőérzékeny, így igyekezzünk tablettáinkat megkímélni a szélsőségesen hideg és meleg hőhatásoktól, ezt pedig akkor se feledjünk, ha nem magunknak, hanem gyermekünknek kell becsomagolnunk például egy osztálykirándulás alkalmával. Amennyiben gyermekünk étrendjénél kell odafigyelnünk a diétára, úgy érdemes erre felhívni tanárai, tábori felügyelői, sporttevékenység esetén edzői figyelmét is. Laktózérzékenység esetén persze ez nem csak egy-egy esemény alkalmával hasznos tanács, különösen fontos odafigyelni erre például az állandó iskolai étkeztetés esetén. Néha bizony a menzán is fontos lehet az ilyen készítmények alkalmazása. Az iskolatáska bepakolásánál a tankönyvek, füzetek mellett gondoljunk erre is.

Laktózérzékeny a gyermekem – hogyan oldjuk meg az iskolai étkeztetést, és a táborokat?

Nagyban megkönnyíti saját és laktózérzékeny gyermekünk életét az új laktózmentes Pöttyös Rudi, hiszen így senkinek sem kell lemondania kedvenc édességéről.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top