Laktózérzékenység

Laktózérzékenység a családban II. – Hogyan ismerem fel, hogy laktózérzékeny a gyermekem?

A gyerkőc eddig napi fél liter tejjel kezdte a napot – hiszen a tej tele van kalciummal –, és most hirtelen hasfájásra panaszkodik. Lehet, hogy a népszerű csonterősítő a ludas? Összegyűjtöttük az aggódó szülőknek azokat a jellemző tüneteket, amikkel könnyen felismerhető a laktózérzékenység a családban.
Laktózérzékenység a családban II. – hogyan ismerem fel, hogy laktózérzékeny a gyermekem?

Mi az a tejcukor-érzékenység?
Egyszerűen fogalmazva arról van szó, hogy a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot, avagy laktózt. A csavar a dologban ott van, hogy az intolerancia nemcsak csecsemőkorban – sőt az ilyen jellegű igen ritka –, hanem később is kialakulhat. Ennek oka, a tejcukor lebontásáért felelős laktáz-enzim hiánya vagy aktivitásának csökkenése.

A tüneteket kezelni kell
Gyermekünk hiába fogyasztotta korábban örömmel a különböző tejtermékeket, a felmerülő tünetek arról árulkodnak, hogy valami nincs rendjén. Az érzékenység leggyakoribb jellemzői: hasmenés, haspuffadás, szélgörcs. Óvodás- és iskoláskorú gyermekek esetében görcsös köldöktáji fájdalom, sápadtság, kellemetlen szájszag is a panaszok közé tartozhat.

Ne kísérletezzünk a különböző diétákkal!
Az árulkodó jelek után ne kezdjünk gyermekgyógyító terápiákba, bízzunk inkább a szakemberek tapasztalataira. Érdemes hamar felkeresni egy gasztroenterológus szakorvost – és miután kimondtuk ötször egymás után ezt a nyelvtörőt –, fény derülhet arra is, mennyire tolerálja a gyermek tejtermékeket. Fontos ugyanis leszögeznünk: az érzékenység mértékétől függően, bizonyos mennyiségű tejcukor fogyasztása panaszok nélkül is elképzelhető.

Laktózérzékenység a családban II. – hogyan ismerem fel, hogy laktózérzékeny a gyermekem?

Számos alternatíva létezik
Ha a tejtermékek fogyasztásának szinte teljes beszüntetése szükséges, akkor sem kell lemondani a finomságokról, hiszen egyre több laktózmentes termék érhető el a boltok polcain. A legújabb ilyen termék a Pöttyös Rudi laktózmentes változata, melyet érdemes kipróbálni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top