Laktózérzékenység

Tévhitek a laktózérzékenységről

Két olyan jelentős összetevője van a tejnek, melyek betegséget válthatnak ki: a tejfehérje és a tejcukor (laktóz). Gyakran összekeverik a két problémát, így néha laktózérzékenyek is inkább teljesen lemondanak a tejtermékekről, pedig náluk nem is mindegyik okoz tüneteket.
Tévhitek a laktózérzékenységről

A tejfehérje és a tejcukor hasznosítása a szervezetben különböző módon történik. Ha a tejfehérjék lebontása nem megfelelő, és a bél immunrendszere fokozott érzékenységet mutat, akkor a tejfehérjék a bélen keresztül átjutva az egész szervezetre kiható fokozott immunválaszt, allergiás reakciót váltanak ki. Ez a tejallergia, ami valódi ételallergia. A tejcukor-érzékenység, vagy laktóz-intolerancia viszont nem allergia, tüneteit egy enzimhiány okozza. A kétféle probléma tünetei is jelentősen különböznek. A tehéntej-allergia első tünetei már csecsemőkorban jelentkeznek. A korai tünetek: csalánkiütés, nehézlégzés, hányás, később hasfájás, hasmenés, orrfolyás, visszatérő sípoló légzés is kialakulhat. Ritkán akár életveszélyes állapot is felléphet. A laktózintolerancia ezzel szemben általában csak 5 éves kor felett kezdődik. A tünetek: hasfájás, hasmenés, intenzív bélhangok, puffadás, a kellemetlenségek pedig akár egész nap is tarthatnak.

A laktózérzékenyek egyáltalán nem ehetnek tejterméket?
Dehogynem, sőt kár lenne lemondaniuk róluk. A tejben és tejtermékekben ott a nagyon fontos kalcium, ha pótlás nélkül hagyjuk el ezeket az étrendünkből, hiányállapotot idézhetünk elő. Megoldás a tejet és tejtermékeket tartalmazó laktózszegény étrend! Minden laktózérzékeny ember “egyéni toleranciával” rendelkezik, ami a laktáz enzim aktivitásának függvénye. Vagyis vannak, akik bizonyos mennyiségű laktózt el tudnak fogyasztani, mások viszont kénytelenek teljesen tejcukormentes diétát tartani. A legtöbben azért főleg a savanyított tejtermékeket, tehéntúrót, sajtokat tolerálják. Szerencsére egyre többféle laktózmentes tej és tejtermék is elérhető, ezekkel egy laktózszegény étrendben is megadhatjuk testünknek a kalciumot, amire szüksége van.

A tejcukor-érzékenység élethosszig tartó szenvedés?
Szerencsére nem, nem kell beletörődni a kellemetlenségekbe. A ritkán előforduló veleszületett laktóz intolerancia esetén, vagy laktózérzékeny szoptatott csecsemőknél a laktáz enzim pótlása megbízhatóan kezeli a problémát. Ehhez az eszközhöz nyúlhatnak azok is, akiknél felnőtt korukban, a laktáz enzim csökkent aktivitása miatt alakult ki tartós laktózfelszívódási zavar. Ha a tünetek nem annyira súlyosak, elegendő lehet a tejcukorban szegény étrend alkalmazása is. Akiknél pedig másodlagos laktózintolerancia alakult ki, amely egy alapbetegséghez kapcsolódik, azok kilátásai még jobbak. Alapbetegségük kezelésével a tejcukor lebontásának zavara rendszerint meg is szűnik.

Tévhitek a laktózérzékenységről

Jó hír, hogy már a laktózérzékenyeknek sem kell lemondani a finomságokról, mivel megérkezett a laktózmentes Pöttyös Rudi. Innentől kezdve csak a jól szembeötlő sárga-lila csomagolást kell keresni a polcokon, és mindenki élvezheti hazánk kedvenc desszertjét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top