Laktózérzékenység

Felnőttkori laktózérzékenység – tanácsok életmódváltóknak

Sokan nem tudják, hogy a laktózérzékenység akár felnőttkorban is kialakulhat, sőt ez nagy valószínűséggel maradandó érzékenységet jelenthet. Ennek oka az úgynevezett laktáz enzim aktivitásának csökkenése, ami sokaknál eredményezi ezt a fajta intoleranciát. Ez bizony komoly életmódváltást jelent, hiszen a tejtermékek pótlása komoly odafigyelést igényelhet a mindennapokban.
Felnőttkori laktózérzékenység –tanácsok életmódváltóknak


Keressük a laktózmentes termékeket

A legtöbb tejtermék szerencsére ma már elérhető laktózmentes formában is. Így kapható például laktózmentes tej, tejföl, joghurt és túró, vagy akár számos olyan termék, melyekkel helyettesíthetjük a klasszikus tejtermékeket (pl. a mandulatej vagy a szója-, a rizs-, a kókusz- és a zabtej). A jótékony baktériumokat tartalmazó joghurtokat is sok laktózérzékeny fogyaszthatja.

Főzéskor se hanyagoljuk őket
Az alternatív termékek szerencsére a konyhában, a sütés-főzés során is hasonlóképp használhatóak, mint más tejtermékek. Még a tejszínek között is találhatunk növényi eredetű termékeket, melyekkel könnyedén készíthetők tésztaszószok, mártások, turmixok. A túró és a sajt helyett használhatunk tofut, de vannak olyan sajtfélék, melyeket a laktózérzékenyek is általában fogyaszthatnak, mint például a kemény és a félkemény sajtok – a parmezán, az ementáli, a cheddar, az eidami vagy az óvári.

Rejtett laktóz
A kenyerek, péksütemények, valamint a zsiradékok kiválasztása külön figyelmet igényel. A péksüteményekből érdemes a vizes változatokat (pl. zsemle) választani, vagy a saját, házilag készített termékekbe helyezni a bizalmat. A zsiradékok esetében a legjobb megoldás, ha az állati eredetű zsiradékokat növényi eredetűekre cseréljük. Azonban még a margarinok esetében is nyitva kell tartanunk a szemünket, hiszen ezekben is előfordulhat tejszármazék.
Fontos tehát, hogy tisztában legyünk laktózérzékenységünkkel, és hogy odafigyeljünk arra, hogy mit és hogyan eszünk. A tejtermékek ma már intolerancia esetében is kiválthatóak, és ennek csak ízlésünk és pénztárcánk szabhat határt.

Felnőttkori laktózérzékenység –tanácsok életmódváltóknak

Jó hír, hogy már a laktózérzékenyeknek sem kell lemondani a túrós finomságokról, mivel megérkezett a laktózmentes Pöttyös Rudi. Innentől csak a jól szembeötlő sárga-lila csomagolást kell keresni a polcokon a és már a laktózérzékenyek is élvezhetik hazánk kedvenc desszertjét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top