Laktózérzékenység

Hogyan kezelhető a laktózérzékenység

A laktózérzékenység veleszületett, kialakuló, vagy akár mulandó probléma is lehet. Felmerül a kérdés, hogy hogyan kezeljük a különböző változatokat. Nézzük a legfontosabb jellemzőket és a helyes kezelési módokat.
Hogyan kezelhető a laktózérzékenység


Veleszületett ritkaság

Kezdjük a legritkább változattal, a veleszületett, más néven primer laktózérzékenységgel. Ilyen esetben a babáknál az enzimpótlás módszere alkalmazandó, ami biztosíthatja a tejcukor lebontásáért felelős laktáz megfelelő szintjét.

Szekunder intolerancia
Szintén gyerekeknél, de a csecsemőkornál később jelentkezik a szekunder laktózintolerancia. Szerencsés esetben a betegség tejcukormentes diétával kezelhető, így semmiképp sem kell örökre száműznünk a tejtermékeket. Ráadásul, még a gyógyulás folyamata alatt sem kell feltétlenül lemondani a finomságokról, hiszen számos laktózmentes termék létezik, melyeket az érintett gyermekek is bátran fogyaszthatnak.

Felnőttkorban is kialakulhat
Az érzékenység harmadik típusa felnőtt korban alakul ki. Ahogy cseperedünk felfelé, laktáz enzimünk aktivitása megcsappan, és ez sokaknál végül tejcukor-intoleranciához vezet. Ilyen esetben a tejmegvonás, illetve az alternatív termékek választása a megoldás. Szerencsére 2015-ben már nem számít ritkaságnak a laktózmentesség, így biztosan találhatunk mi is finom laktózmentes termékeket.

Fontos leszögezni, hogy egyénileg változó, ki mennyire tolerálja a laktózt. Ahhoz, hogy erre fényt derítsünk, mindenképp érdemes ellátogatni egy szakértőhöz.

Hogyan kezelhető a laktózérzékenység

Akár elsődleges, akár másodlagos laktózintoleranciáról van szó, a jó hír, hogy így sem kell lemondani a finomságokról, mivel megérkezett a laktózmentes Pöttyös Rudi, a márkától megszokott ízben. Innentől csak a pöttyös csomagolást kell keresni a polcokon, így a laktózintoleranciával élők is élvezhetik hazánk kedvenc Rudiját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top