Laktózérzékenység

Minden, amit a laktózérzékenységről tudni kell!

Egyre több helyen bukkannak fel laktózmentes termékek az üzletek polcain, azonban valószínűleg kevesen tudják, mit is jelent valójában a fogalom, és mennyire kell komolyan venni ezt az állapotot. Sokan attól tartanak, hogy a tejfogyasztás elhagyásával nehezen tudják megoldani a kalcium-utánpótlást, ami később csontok egészségének kárára válhat.
Minden, amit a laktózérzékenységről tudni kell!


De mit is jelent pontosan a laktózérzékenység?

Laktózérzékenységről akkor beszélhetünk, amikor szervezetünkben a tejcukrot lebontó enzim hiányzik vagy működése csökken, ezért tejcukor (laktóz) fogyasztása után jellegzetes tüneteket, így puffadást, hasmenést, szélgörcsöket, hasi fájdalmat vagy émelygést észlelünk. A tünetek általában a tejtermék fogyasztását követő két órán belül jelentkeznek, és egy-két napig tartanak. A tejcukor bontásához szükséges enzim hiánya ritkán öröklött sajátosság, azonban szerzett formája gyakran jelenik meg bélbetegségekhez (pl. vékonybélgyulladás, lisztérzékenység, fertőzések) kapcsolódóan.

Hogyan diagnosztizálhatjuk a tejcukor-érzékenységet?
A tejcukor-érzékenységet leggyakrabban ún. hidrogénkilégzési teszttel vizsgálják, vagyis egy tejcukortartalmú tesztital elfogyasztása után megmérik a kilégzett levegő hidrogéntartalmát, ennek emelkedése utal a betegség jelenlétére. Magunkat azonban semmiképp se próbáljuk meg diagnosztizálni, mert a tünetek nem specifikusak, ezért más betegség is állhat a hátterükben. A tejérzékenységnek sok formája létezik, azonban fontos tudnivaló, hogy a tejcukor-érzékenység nem egyenlő a tejfehérje-allergiával, ez utóbbi a szervezet túlérzékenységi reakciója, súlyos klinikai tüneteket okoz, és leggyakrabban már gyermekkorban jelentkezik.  

Minden, amit a laktózérzékenységről tudni kell!

Mi a teendő, ha laktózérzékenységet állapítottak meg nálunk?
Mivel a tejcukor-érzékenység mértéke egyéni, utána kell járnunk, hogy mennyi tejcukrot fogyaszthatunk. Csak olyan mértékben fogyasszunk tejet és tejterméket, amivel még elkerülhetjük a kellemetlen tüneteket. Ha szeretnénk ezek felbukkanását mindenképp elkerülni, akkor segíthet a laktáz-enzim mesterséges pótlására szolgáló tabletta, amely akár drogériákban is elérhető.
Most már szerencsére a laktózérzékenyeknek sem kell lemondani a tejes vagy túrós finomságokról. Érdemes kipróbálni például a Pöttyös laktózmentes Rudiját – a márkától megszokott ízben és minőségben –, hogy senki se maradjon ki hazánk kedvenc édességének fogyasztásából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top