Laktózérzékenység

Miről ismerhetjük fel a laktózmentes termékeket?

Mivel a tejcukorérzékenyeknek lehetőleg minden elfogyasztott élelmiszerben kerülniük kell az érzékenységet kiváltó összetevőt, a laktózt, ezért gyakran nehéz eldönteni, hogy mit emelhetünk le nyugodt szívvel az üzletek polcairól.
Miről ismerhetjük fel a laktózmentes termékeket?

A jelenleg hatályos szabályozás szerint minden kereskedelmi forgalomban árult termék csomagolásán kötelezően fel kell tüntetni a táplálékallergiában szenvedők számára aggályos összetevőket. Laktózmentesnek csak akkor minősül egy élelmiszer, ha tejcukortartalma nem éri el a 0,1 g/100 g vagy 0,1 g/100 cm3 határértéket. Csökkentett laktóztartalmú egy termék, ha 100 grammja vagy 100 cm3-e legfeljebb 0,2 g tejcukrot tartalmaz. Ennek érdekében a laktózmentes tejtermékekhez gyártás során laktáz-enzimet adnak, mely a tejcukrot egyszerű, a szervezet által már könnyen lebontható és felhasználható cukorrá alakítja át.

Mikor figyeljünk a termék tejcukortartalmára?
Fontos, hogy élelmiszer-vásárlás előtt valóban alaposan tanulmányozzuk a termék címkéjét, hiszen sok olyan termékben is találhatunk laktózt, amiről elsőre talán nem is gondolnánk. Ilyenek lehetnek egyes húsipari termékek, péksütemények, illetve egyes tejalapú margarinok is. Ugyanígy az instant levesekben, reggeli italokban és bizonyos felvágottakban, virslikben és salátaöntetekben is találhatunk tejcukrot.

De mit vegyünk?
Jó tudni, hogy a legtöbb kemény sajt, illetve a vizes alapú sütőipari termékek, így például a vizes zsemle tejcukortartalma igen csekély. A savanyított tejtermékek tejcukortartalma is jóval alacsonyabb, mint a tejé, és kapható már laktózmentes tehéntúró, habtejszín, tejföl, joghurt és gyümölcsjoghurt is.

Miről ismerhetjük fel a laktózmentes termékeket?

Jó hír, hogy már a laktózérzékenyeknek sem kell lemondani a túrós finomságokról, mivel megérkezett a Pöttyös laktózmentes Rudi, a márkától megszokott kiváló ízben. Elég a jól szembeötlő Pöttyös csomagolást keresni a polcokon, és így már a laktózérzékenységgel rendelkezők is élvezhetik hazánk kedvenc desszertjét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top