Laktózérzékenység

Mit ehetnek a laktózérzékenyek?

Amennyiben laktózérzékenyek vagyunk, sokszor valódi kalandnak érezhetjük azon élelmiszerek és italok felkutatását, melyeket nyugodt szívvel fogyaszthatunk, hiszen a tejtermékeken kívül rengeteg élelmiszer, például húsipari termékek (virsli, felvágottak), instant levesek, de még gyógyszerek is tartalmaznak laktózt.
Mit ehetnek a laktózérzékenyek?

Mivel a tejcukor-érzékenység mértéke egyéni, utána kell járnunk, hogy mennyi tejcukrot fogyaszthatunk, majd szakember (dietetikus) segítségével állíthatunk össze olyan laktózmentes vagy alacsony laktóztartalmú étrendet, mellyel elkerülhetjük a kellemetlen tüneteket. Ne ijedjünk meg, ha megállapítják a laktózérzékenységet, hiszen kis odafigyeléssel megelőzhetjük a tüneteket, és nem kell megfosztanunk magunkat minden tejtermék fogyasztásától sem.

Tej, tejféleségek
Bár a hagyományos tej fogyasztását kerülnünk kell, szerencsére már egyre több élelmiszerboltban és kávézóban vásárolhatunk laktózmentes tejet. A tej előállítása során a tej eredeti, 5 százalék körüli tejcukortartalmát 0,1 százalékra csökkentik, így nyugodtan fogyaszthatják akár a tejcukorra igen érzékenyen reagálók is.

Savanyított tejtermékek és sajtfélék
A savanyított tejtermékek (pl. kefir, joghurt) általában beilleszthetők a tejcukorérzékenyek étrendjébe. Ezekből érdemes az élőflórás verziót választani, mivel ezek tejcukortartalma kisebb, mint az utóhőkezelt változatoké. Emellett a lágy sajtok jellemzően magasabb tejcukorértékkel bírnak, míg a kemény sajtok gyakorlatilag laktózmentesek.

Vaj, vajkrémek
Ugyan a vaj alacsony tejcukortartalmú, a vajkrémek jellemzően több tejcukrot tartalmaznak, ezért az erre igen érzékenyek nem fogyaszthatnak vajkrémes termékeket.

Húsipari termékek
A húsipari termékekben gyakran akad tejes eredetű adalékanyag. Mázli, hogy a húsipari vállalatok közül is egyre több tartja fontosnak, hogy legyen laktózmentes finomság a termékpalettában. Ellenőrizzük mindig a termékek címkéjét, és tájékozódjunk, hogy mi tartalmaz laktózt.
A Pöttyös Túró Rudi gyártói fontosnak tartják, hogy a laktózérzékeny fogyasztóknak se kelljen lemondaniuk hazánk kedvenc édességéről, ezért októbertől a Pöttyös Rudi már laktózmentes változatban is elérhető a boltok polcain.

Mit ehetnek a laktózérzékenyek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top