Last minute nyár
Szponzorált tartalom

Hogyan kössük le egy nyáron át egy tini figyelmét?

Sok szülő számára kérdés, hogy mivel kösse le a tinédzserkorú gyermeke figyelmét egy egész nyáron át. Megnéztük, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik programokat keresnek gyermeküknek a nagyszülői nyaraláson és a családi vakáción túl.

Míg a legtöbb tinédzser számára a nyár egy gondtalan álomidőszak, néhány szülő inkább rémálomként gondol rá. A felnőttek számára a munka nyáron sem áll le, és van, aki nehéz szívvel hagyja otthon egyedül serdülő korú gyerekét. Akad, aki a rossz társaságtól, netán drogok, alkohol használatától félti, van, aki váratlan balesetektől. A nyári időszakban valóban fokozottabban van esély arra, hogy a tiniket baleset éri, nyilván a tapasztalatlanságból, éretlenségből fakadóan, de az egészségüket másképp is rombolhatják. Felmérések szerint ebben az időszakban sokan hízásra is hajlamosak a sok otthon ülés, a mozgás hiánya és a helytelen táplálkozás miatt.
Tény, hogy ez az időszak nem könnyű egyik félnek sem, de talán sok súrlódást el lehet kerülni azzal, ha megfelelően izgalmas, értékes programot találunk a gyermekünknek a nyári időszakra. De nézzük, hogyan is köthetjük le a figyelmüket a nyári hétköznapokon.

Számos diákmunkás szervezet várja azoknak a 16 éven felüli fiataloknak a jelentkezését, akik az iskolai időszakon kívül szeretnének egy kis pénzt keresni. Lehet ez fagyiárulás vagy éppen csomagolás, a lényeg, hogy a gyerek valami olyan megoldást találjon, amely az ő számára és a szüleinek is kielégítő. Bár nyilvánvalóan nem fog egy vagyont keresni, a lényeg, hogy kicsit megtapasztalja, milyen érzés megdolgozni a pénzért, és némi felelősséget is tanul mellette.

A hasonló munkatapasztalat nem csak a fiatalkori inaktivitásra van jó hatással, természetesen később is jól jön. A lényeg, hogy ne csak támogassuk, hanem esetleg segítsük is őket szülőként, így akár a megfelelő nyári diákmunka kiválasztásában: akár diákszövetkezeten keresztül, akár állásbörzék vagy karriernapok során vagy a Facebookon keresztül.

Specifikus táborok vagy önkéntesség

Míg a kisebbeknek nyári táborok ezrei állnak rendelkezésre, addig a nagyobbaknak ez a lehetőség már ritkábban jön szóba. Azért szerencsére a gazdag tábori kínálatban is találhatunk a nagyobbaknak megfelelőket. Ezek lehetnek már a karrierre vagy későbbi foglalkozásra előremutató témájú táborok: például digitálismédia-, zsaru- vagy éppen programozótábor. Egyébként számos táborszervező kisegítő diákokat vagy önkénteseket is keres, ami akár pénzkeresés vagy tapasztalat szempontjából is jó megoldás lehet.

Diákmunka

Diákmunkás segít a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő konyháján. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. havonta 140 diákmunkást foglalkoztat a nyári főszezonban (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Szakértők szerint ez az az időszak, amikor különösen érdemes a gyerekeinket valamilyen aktivitás, természethez kapcsolódó mozgásforma fele terelni, jó ötlet lehet egy természetjáró klub vagy egy nyári kajak-, netán kenuiskola.

Az önkéntesség szintén nagyon népszerű választás a diákok körében, itt a gyermek érdeklődése és természetesen a földrajzi adottságok döntenek. Látogathat akár egy közelben lévő idősek otthonát, ahol felolvashat, besegíthet egy helyi kórházban a kicsiket szórakoztatva, de akár egy állatotthonban is vállalhat kutyasétáltatást.

Új hobbik keresése és nyári iskolák

Nyugodtan biztassuk a látványosan unatkozó gyermekünket arra, hogy válasszon magának valamilyen új hobbit, ez akár lehet a csináld magad mozgalom jegyében bútorfelújítás, legalábbis, ha kreatív irányba nyitott. Ehhez csiszolólapokat, festékspray-ket közösen is vásárolhatunk.

Ma már több alapítvány is indít nyári iskolát többnyire 16–18 éves diákoknak, de külföldön is rengeteg izgalmas lehetőség van. Érdemes időben keresni a lehetőségeket (ösztöndíjas vagy fizetős formában), hátha van olyan, amellyel a gyermekünk álmát beteljesíthetjük. Így az utódunk akár a kutatói pályára, sőt az üzleti szektorra is előmelegíthet egy-egy hasonló nyári iskola keretein belül…

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top