Életmód

Karrier a médiában – Sváby András

Agrármérnök diplomája van, dolgozott pincérként, a Magyar Rádióban riporterként, élt Kínában, hét éve a legnézettebb hazai tévémûsort, a TV2 Napló címû magazinját szerkeszti és vezeti. Sváby András egyenes karrierje.







Sváby András

Sokáig nem tudta, hogy mi akar lenni. Az érettségi után huszonkét napig dolgozott pincérként, míg egy verekedés után odébb állt. Utána állatorvosnak készült, ám két ponttal lemaradt a szakról, így agrármérnöknek tanult, diplomát is szerzett, viszont a mezőgazdaság már az egyetem alatt sem vonzotta. Elvégre ki akar szarvasmarhákkal foglalkozni?

Havas Henrik tette be a Magyar Rádióba

Sváby András pályáját végül Havas Henrik irányította a média felé, aki a kilencvenes évek elejére szakmailag tekintélyes pozíciót vívott ki magának: a Magyar Rádió Krónika című műsorát vezette. “Henrikről a mai napig csak jót tudok mondani. Egy oroszlánbőrbe bújt nagylelkű és hatalmas szívű ember. Elintézte nekem, hogy bekerüljek a Magyar Rádióhoz, ideiglenes belépőt kaptam. Igaz, László József főszerkesztő azt mondta, ha úgy érzem, nem vagyok idevaló, álljak odébb magamtól” – meséli Sváby András a kezdetekről.

Kínosan indult a munka

“Gátlásos és gyámoltalan voltam az első időszakban, a napok nagy részét újságolvasással töltöttem. Kolléganőim egyfolytában cseszegettek is ezért” – mondja Sváby – “Ám megkaptam életem első feladatát: Gombár Csabával, a Magyar Rádió frissen kinevezett elnökével kellett interjút készítenem. Ugrás a mélyvízbe – mondhatnánk, de a beszélgetés nem jött össze. Lakásának ajtajáig jutottam, ahol közölte, hogy majd a hivatalba lépése után ad interjút, így első feladatom eredmény nélkül végződött.” Sváby ezután a “majdnem-interjú” után valódi anyagokat is készített. Nem lifttel jutott feljebb a szamárlétrán a Magyar Rádióban, hanem lassan, minden lépcsőfokot véve. Bár már ekkor érezte, hogy hosszú távon a televíziózás érdekli. És mennyire igaza volt.

Biztos külföldi tudósítói posztot adott fel








Sváby András és családja

Tényleg? Igen, ez igaz. Legnagyobb örömére Bánó András főszerkesztő elhívta a Magyar Televízió Esti Egyenleg című műsorához, amelyet 1993-ban aztán szerencsétlen módon megszüntettek. Visszavették a Rádióhoz, sőt, hamarosan megkapta a pekingi tudósítói állást, és Kínába költözött. Nagyon megszerette a kínai fővárost. Lakást, diplomata rendszámú autót kapott, nagyon jó nemzetközi baráti társaságot alakított ki maga körül, különös tekintettel a nőkre, a munkába sem kellett belegebedni, de a négy éves megbízatást nem töltötte ki: egy év után hazajött, és ismét a televízió felé vette az irányt.

Ismét Bánó András hívta, ezúttal az Objektív című műsorhoz. “A rádiósok nagyon megharagudtak rám és a Párizsból szintén váltó Kereszty Gáborra. Nem is igazán értették, hogy mi okból lehet egy ilyen jó állást feladni. Őrültek voltunk, mezei riporternek jöttünk haza, azonban az Objektívben Bánó András vezetésével nagyon jó csapat jött össze, és az idő igazolta, hogy jól döntöttünk. Úgy éreztem, Kínában elásom magam. A szerkesztőség a későbbi kereskedelmi televíziózás bölcsőjének is tekinthető: Frei Tamás, Kolosi Péter, Nika György, és még sokáig sorolhatnám a neveket” – meséli Sváby.

A Naplóval öt hét alatt megverték az MTV-t

Aki azt hinné, hogy a sok hívás, ajánlat, váratlan és csodás lehetőség után Sváby András pályája innentől egyenes vonalban ívelt felfelé, annak alighanem igaza van: a TV2 Napló magazinjának lett a vezetője, amellyel az indulás után már az ötödik héten legyőzték a Magyar Televízió ugyanabban az időpontban sugárzott “A Hét” című műsorát.  A Napló évek óta a magyar televíziózás zászlóshajója, hetente több mint kétmillió nézőt csábítva a képernyő elé, ami már-már egy Barátok köztnyi egységnek felel meg.

Nem tud kikapcsolódni tévézéssel

A tévés hivatás és a műsorkészítői szenvedély ellenére Sváby nem tud tévézéssel kikapcsolódni (ki hitte volna?), a műsorokat is inkább szakmai szemmel nézi. A média világát belterjesnek tartja, de nem hisz a levegőben keringő szereposztó díványokban. “Nem olyan durva ez a médiás világ, ahogyan azt a bulvárlapok beállítják. Minőségi munkával, jó szaktudással lehet érvényesülni” – véli. Az uniós csatlakozás a riporter szerint nem tárta ki a kapukat a magyar újságírók előtt, ugyanis Nyugat-Európában – főként a tökéletes nyelvtudás hiánya miatt – nincs sok esély érvényesülni. 







A Megasztár kinyitotta az emberek szemét


Kereszty Gáborral közösen létrehozta az Interaktív produkciós irodát. Ez készíti a TV2 műsorainak jelentős részét, így a hajdani Big Brothert és a Claudia Show-t, a jelenleg is futó Naplót, Aktívot, Lazacot, Totalcart és Megasztárt. Sváby célja, hogy az Interaktívból néhány éven belül igazi, XXI. századi magyar “sikertörténetet” varázsol. Ennek érdekében a befolyó hasznot folyamatosan visszaforgatják, mindig újabb és újabb fejlesztéseket hajtanak végre a stúdiókon, hogy profibb műsorokkal nyerjék meg a nézőket.

Sváby a TV2 utóbbi műsorai közül különösen a Megasztárra büszke. “A műsor kinyitotta az emberek szemét, hogy van még minőség a magyar zenei életben, nem csak “megcsinált”, tehetségtelen emberek érvényesülhetnek. Rengeteg köszönőlevelet kaptunk komoly zenei szakemberektől. Nagyon hálásak voltak a műsorért.”

Két fia van, Péter és Tamás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top