Mindennapok

A halállal végződő családon belüli erőszak 8 vészjósló fázisa

Egyetemi kutatók vizsgáltak meg több száz esetet.

Egy új kutatás szerint vannak olyan egyértelmű fázisok, amik előrevetítik, hogy valaki életveszélyes párkapcsolatba került – írja a BBC.

A Gloucestersire-i Egyetem professzorai által végzett kutatás célja, hogy megelőzze a gyilkossággal végződő családon belüli erőszakot, és segítse a rendőrök munkáját a tragédia előjeleinek felismerésében.

Ezért meghatároztak nyolc olyan fázist, amiknek egy része előrevetíti, hogy tragikus következménye lehet egy kapcsolatnak:

  1. Az elkövető (partner) már korábban is zaklatott vagy bántalmazott nőket, vagy magát az áldozatot is azelőtt, hogy járni kezdtek volna.
  2.  A románc hamar komoly kapcsolattá alakul. Túl hamar.
  3. A kapcsolatban az elkövető ellenőrzi az áldozatot és annak minden tettét, lépését.
  4. Történik olyasmi, amitől az elkövető elveszti a kontrollérzését. Például anyagi nehézségek vagy a szakítás kilátásba helyezése és agresszív lesz, akár csak verbálisan.
  5. Öngyilkossággal való fenyegetés vagy kutakodás, zaklatás.
  6. Az elkövető hirtelen úgy dönt, hogy akkor továbblép, míg addig nem úgy gondolta. 
  7. Ezután következik a tervezés, például fegyvervásárlás.
  8. Az elkövető megöli partnerét, és valószínűleg a körülötte lévőket is, mint a gyerekeit.

Ez a menetrend szinte minden vizsgált esetre ráhúzható volt, kivéve az egyes pontot, mert volt olyan elkövető, akinek korábban nem volt kapcsolata.

Hogy mit tehet ma valaki Magyarországon, ha bántalmazó kapcsolatban él, a tragikus Zöldlomb utcai gyilkossággal kapcsolatos cikkünkben foglalkoztunk ma részletesebben.

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top