Mindennapok

Kiborította a netezőket a karácsonyi pulcsi mintája

A készítők egészen biztosan nem gondolták végig azt, hogy a viccesnek szánt felirat esetleg valakiket megbánthat. Pedig így történt!

Bár az ilyen és ehhez hasonló, viccesnek szánt feliratokat látva a többségünk nevet egyet, vagy csak megvonja a vállát, Reign Murphy nem volt képes erre. Sőt, még órákkal később is a Target nevű üzletlánc tapintatlanságán bosszankodott, ezért úgy döntött, érzéseit Twitter-posztba önti.

A bejegyzésből kiderült, hogy fiatal brit nő épp a karácsonyi bevásárlását intézte, mikor az egyik Target-üzletben belefutott az OCD – vagyis obszesszív karácsony betegség feliratú pulóverbe. Nem volt képes csak úgy elmenni mellette, Reign ugyanis évek óta OCD-ben szenved. No, nem a pulcsi által hirdetett karácsony betegségben, hanem abban az obszesszív-kompulzív betegségben, amit a rövidítés valójában takar.

Kép forrása: Twitter

Hogy mi ez a betegség tulajdonképpen? A kényszerbetegséget újabban a depresszió után második leggyakrabban előforduló pszichiátria kórképnek tartják,  több embert érint, mint a skizofrénia, a pánikbetegség vagy a súlyos evészavar. A betegség egyébként krónikus, az életet megnehezítő jelenség, visszatérő, a tudatba tolakodó, akaratlan gondolatok jellemzik.

Ezek a gondolatok aztán szorongást, ésszerűtlen, szertartásos, ismétlődő cselekvéseket okoznak. A rettegő OCD-s beteg úgy érzi, hogy ezeket kötelező módon végre kell hajtania: a leggyakoribb kényszercselekvések közé tartozik a túlzott ellenőrizgetés, tisztogatás, számlálgatás, rendezgetés vagy gyűjtögetés.

A pulóverről készült fotóhoz rövid idő alatt több száz hozzászólás érkezett: a hozzászólók többsége egyetértett abban, hogy a pulcsi mintája bántó, épp ezért a ruhadarabot el kellene távolítani a Target kínálatából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top