Mindennapok

A kerekesszékes kislány megmutatta, hogy nincs lehetetlen: síel, úszik és teniszezik

Iraidét egy súlyos gerincbetegség kényszerítette kerekesszékbe még kisbabaként, mégsem állhat semmi az útjába.

Meglehetősen nehezen kezdődött Iraide Rodriguez élete, egészen kicsi volt, amikor fény derült súlyos gerincbetegségére, ami miatt sosem tanulhatott meg járni. Ez azonban nem tartja vissza semmitől: olyan aktív életet él, amit sok gyerek (és felnőtt!) megirigyelhetne tőle. A kislány már babaként bebizonyította, hogy mennyire elszánt, a szülei sejtették előre, hogy semmi sem gátolhatja meg a lányukat, ha valamit a fejébe vesz…

Amellett, hogy majd kicsattan az életörömtől – hiába lenne oka a szomorkodásra – Iraide még bátor is: a szó szoros értelmében véve igaz, hogy semmi nem állhat az útjába. Teniszezik, síel, tornázik, úszik, hogy csak néhányat említsünk a kedvenc időtöltései közül, a nagy álma pedig az, hogy híres atléta váljon belőle, de csakis azután, hogy megszerezte szívsebész diplomáját.

Azt, hogy Iraide ilyen kitartó és kivételesen optimista, nagyban köszönheti a családjának is. Bár a szüleit is megrázta a diagnózis, amit a kislány orvosaitól hallottak, nem süppedtek bele az elkeseredésbe, sokkal fontosabbnak tartották, hogy szétszakíthatatlan csapatként álljanak a gyerekük mögött, és minden tőlük telhetőt megtegyenek azért, hogy Iraide teljes életet élhessen. „Az életünk egyik legkeményebb időszaka az volt, amikor rehabilitációra hordtuk a lányunkat. Őt fizikailag, minket pedig lelkileg állított kemény próbatétel elé, a fordulópontot az hozta meg, hogy a rideg és barátságtalan rehabilitáció szót kiváltottuk a sporttal: innentől kezdve a lányunk hozzáállása gyökeresen megváltozott, és semmi sem állhatott az útjába” – idézi fel a kislány anyukája.

Iraide 3 éves volt, amikor már úszott, majd nem sokkal később a sípályán kezdett brillírozni. Ő azonban nem érte be ennyivel, így belekóstolt a teniszbe is, aminek az ízére annyira rákapott, hogy hetente kétszer jár edzeni a Madridi Tenisz Klubba, szigorúan iskola után.

A kerekesszék a fenekem alatt van, nem pedig a fejemben, ezért hiszek abban, hogy nincs lehetetlen!

– feleli egyetlen mondattal a tetterős kislány azoknak, akik nem értik, hogy képes erre a lenyűgöző teljesítményre.

Amikor az iskolájában felépítettek egy mászófalat, a legtöbben arra kérték, hogy férjen a bőrébe, és ne akarjon felmászni rá, mert komoly veszélybe kerülhet, ő azonban hallani sem akart arról, hogy kimaradjon a falmászásból.

Iraide nagyon önálló, igazán rosszul viseli, ha gyengének nézik vagy sajnálják. Hogy senki ne tolhassa a kerekesszékét, a kislány meggyőzte a szüleit, hogy szereljék le a fogantyúkat a háttámlájáról, így sokkal szabadabbnak érzi magát, és elkerüli az összezördüléseket azokkal, akik segíteni próbálnak neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top