Mindennapok

Terrorizálta tanítványait az edző, 8 év eltiltást kapott

Maggie Haney bizonyítottan megsértette az edzői etikai kódexet.
Maggie Haney terrorizálta tanítványait

Az Egyesült Államok Tornaszövetsége nyolc évre eltiltotta Maggie Haneyt, miután bebizonyosodott, hogy az edző lelkileg terrorizálta a tanítványait.

A szervezet szerdán közölte, két hónapos vizsgálatot követően megállapítást nyert, hogy a 42 éves Haney megsértette a szövetség etikai kódexét, továbbá veszélyeztette sportolói testi épségét.

Hozzátették, büntetése lejártával – amelyet kétéves próbaidő is követ még – ismét kérheti tagsági felvételét, de igazolnia kell azoknak a tanfolyamoknak az elvégzését, amelyeken a sportolók egészségének megőrzését oktatták.

A beidézett tanúk vallomásai alapján bizonyságot nyert, hogy Haney rendszeresen verbálisan bántalmazta és lelki terror alatt tartotta sportolóit, akiket gyakran sérüléseik ellenére is olyan feladatok elvégzésére kötelezett, amelyek további veszélyt jelentettek az egészségi állapotukra. Ezek aztán gyakran még súlyosabb sérülésekhez vezettek.

Haney legismertebb versenyzői közé tartozik a 2016-ban olimpiai arany- és ezüstérmes Laurie Hernandez, valamint a 2018-ban világbajnok Riley McCusker.

(MTI)

(Kiemelt kép: Luis ROBAYO / AFP)

További cikkek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top