Februárban is lehettek már koronavírusos betegek Magyarországon

Nagyezsda | 2020. Május 01.
Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint februárban lehetett már koronavírusos beteg Magyarországon.

Az első igazolt koronavírus eseteket márciusban fedezték fel, de Müller Cecília országos tisztifőorvos – az Operatív Törzs május 1-jei ülésén – újságíró kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy már korábban is jelen lehetett Magyarországon a fertőzés.

Két vidéki lapnak több olvasója jelezte, hogy februárban átesett egy betegségen, amelynek lefolyása nagyon hasonlított a koronavírus azóta megismert tüneteihez, beleértve a szaglás és az ízérzékelés romlását, de akkor koronavírusra még senki sem gyanakodott. Lehetséges, hogy ők már akkor átestek a koronavírus-fertőzésen? – tették fel a kérdést Müller Ceciliának.

Védőfelszerelésbe öltöző orvos a  budapesti Szent János Kórház COVID osztályán készül – Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

A tisztifőorvos szerint ez nem zárható ki – írja a hvg.hu. Elmondása szerint márciusban terjedt nagyobb számban a betegség, az iráni egyetemistákkal kezdődtek az első regisztrált esetek, de akkor is jártak az emberek külföldön, tehát ezt már nem tudjuk megmondani utólag, hogy akkor februárban fertőződhettek-e, de nem zárható ki – jelentette ki. Véleménye szerint igazi bizonyosságot arról, hogy átestek-e az ominózus illetők a koronavírus-fertőzésen – amelynek második hulláma ősszel várható itthon – , egy vérvizsgálattal lehetne szerezni.

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Exit mobile version