Egészség

Nem voltak tünetei, egy CT-felvétel mutatta ki a 30 éves iráni nő koronavírusát

Miután egyik hozzátartozója meghalt a vírusfertőzés miatt, a 30 éves nő gyakorlatilag követelte az orvosoktól, hogy vizsgálják meg a tüdejét.

„Az esetek többségében nem készítünk CT-felvételt olyan beteg tüdejéről, akinél nem teszteltük, hogy fertőzött-e” – idézi az ABC News ausztrál hírcsatorna dr. Bahman Rasulit, azt az iráni orvost, aki a 30 éves nő felvételeit feltöltötte egy ausztrál orvosi oldalra, a Radiopeadia.org-ra. Tette mindezt azért, mert a felvételen jól látszik, hogy a tünetmentes nő tüdejét is megtámadta az új típusú koronavírus.

„Miután az egyik hozzátartozója a közelmúltban meghalt a koronavírus miatt, 30 éves betegünk gyakorlatilag követelte a vizsgálatot. Mivel nagyon feldúlt volt, úgy döntöttünk, elvégezzük a kért vizsgálatot, hogy megnyugodhasson.” Csakhogy az iráni orvosok a vizsgálat után nem egészen azt látták a nő tüdejében, amire számítottak.

tüdő koronavírus ct felvétel

Kép forrása: Radiopeadia.org

„Bár a betegünknek semmilyen tünete nem volt; sem láza, sem köhögése, a CT-felvételén jól látszik, hogy a vírus az ő tüdejét is megtámadta” – magyarázza dr. Rasuli. A felvétellel kapcsolatban nyilatkozott egy melbourne-i tüdőspecialista, dr. Andrew Dixon is. Elmondta, meglepően sok betegnél tapasztalták ugyanezt a jelenséget. „Fel kell hívnunk az orvosaink figyelmét arra, hogy a koronavírus komolyabb tünetek jelentkezése nélkül is okozhat tüdőgyulladást” – mondta, majd hozzátette, az ilyen kvázi „láthatatlan” gyulladásokat az orvosok legtöbbször véletlenül, mást vizsgálva vették észre.

Olvass még többet a koronavírusról az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top