Életmód

Hatásosnak tűnő gyógyszert találtak a koronavírus ellen

Az első komolyabb tesztek alapján van olyan, forgalomban kapható gyógyszer, ami hatásos a koronavírus ellen.

Biztató eredményekkel folyik a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó vírusülő gyógyszer tesztelése. Ez egyike annak a négy gyógyszernek, amelyet a WHO már korábban a koronavírus ellen leghatékonyabbnak tűnő szerek közé sorolt.

A Chicagói Egyetemi kórház 125 koronavírusos önkéntest gyűjtött össze a harmadik fázisú klinikai kutatáshoz, közülük 113-nak súlyos volt az állapota. Mindannyian lázasak voltak, és légúti problémákkal kerültek a kórházba. A betegeknek naponta adtak infúzióval remdesivirt. Alig egy hét múlva az emberek nagy része tünetmentesen távozhatott a kórházból – írja a STAT News híre alapján a 24.hu. Két beteg azonban elhunyt.

Hatásosnak tűnő szert találtak (illusztráció: Pixabay)

Hatásosnak tűnő szert találtak (illusztráció: Pixabay)

A hatóanyagot kifejlesztő cég, a Gilead még áprilisban várja egy másik klinikai kutatás eredményeit is, amelyben kifejezetten súlyos koronavírusos betegeknek adják be a remdesivirt. A 400 fős kísérletről bármelyik nap megérkezhetnek az előzetes eredmények. A gyártó mindenesetre bízik a remdesivirben: noha korábban lemondtak a gyártás monopóliumáról, most levédették a saját gyógyszerük csomagolását.

Legfrissebb hírek a koronavírusról az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top