Mindennapok

Hogyan lehetsz szexuális szinkronban a pároddal? A szexterapeuta segít!

Aki élt már valaha hosszútávú kapcsolatban, az tudja, hogy a szexuális vágy olykor jön-megy az ágyban. De miért van ez?

Nem a szerelemmel van a probléma általában, amikor azt tapasztaljuk, hogy nincs szinkronban a szexuális vágyunk a párunkkal. A hosszútávú párkapcsolatokban jellemzően előfordulnak olyan időszakok, amikor lanyhul egymás felé az érdeklődés, vagy az egyik többször akarna szexelni, mint a másik. Dr. Pamela Joy szexterapeuta szerint nem kell ettől kétségbeesni, lehet tenni a szexuális szinkron érdekében.

Kétfajta szexuális vágy létezik

A szakember szerint szó sincs arról, hogy aki nem kívánja annyira a szexet, az már nem is szereti a társát, inkább abban kell keresni a megoldást, hogy kétféle szexuális vágy létezik: spontán és reszponzív. A spontán azt jelenti, hogy egy szextől független ingerre is vágy ébred benned, míg a reszponzív csak akkor szeretne szexelni, ha kifejezetten szexuális stimuláció éri olyan formában, ahogy neki az megfelelő.

„A kultúránkban az a tévhit él, hogy csak egyféle szexuális vágy létezik: ha látok egy félmeztelen nőt/férfit, akkor már kész is vagyok a szexre. Pedig ez csak a spontán fajtára jellemző – írja Joy. – A spontán vágynál már elég, ha vizuális vagy szóbeli stimuláció történik, máris ágyba ugrunk.”

Tudtad? Kétféle szexuális vágy létezik

A szexuális vágyat nem lehet parancsra előhívni (Kép: Unsplash)

Joy magyarázata szerint a spontánnal szemben a reszponzív egész máshogy működik. Úgy kell elképzelni, hogy a spontán helyből képes felugrani a hegy tetejére, míg a reszponzívnak lankás hegyoldalon való hosszú sétára van szüksége. Amikor pedig egy párkapcsolatban egy spontán és egy reszponzív ember kerül össze, akkor egyértelmű, hogy előbb-utóbb konfliktust fog szülni az ágyban ez a fajta különbség, hiszen az egyik gyakrabban akar szexelni, mint a másik. Pedig mindkettőnek vannak szexuális vágyai, csak más úton jutnak el a szexig. A legfőbb gond ilyenkor az, hogy a spontán vággyal rendelkező fél ítélkezik a reszponzív fölött, amiért máshogy működik. Holott csak arról van szó, hogy nem ugyanúgy vannak bekötve szexuálisan.

Mit lehet tenni a problémával?

Az a leghatékonyabb megoldás a szakember szerint, ha a spontán fél nem akarja megváltoztatni reszponzív társát. Hiába veszekszik vagy erőlteti a szexet, a reszponzív vágy nem jön hamarabb vagy könnyebben. És hozzá kell tenni, hogy teljesen normális és egészséges az is, ha reszponzív valaki, nem szabad úgy kezelni, mintha valami gond lenne vele. Nem alacsonyabb a libidója sem, csupán más módon ér el a szexig.

Veszekedés helyett megéri inkább kideríteni, milyen praktikákkal tudod felébreszteni a vágyat a párodban, sőt, meg is kérdezheted tőle, hiszen jó eséllyel ismeri a saját testét és hogy mitől indul be. Ahogy Joy írja: „Lehet, hogy edzés után érzem jól magam a bőrömben, és könnyebben hangulatba jövök. Vagy a csipkés tanga bugyi helyett a cuki mintás alsónemű hoz lázba. Esetleg kell 30 perc összebújás, mielőtt egyáltalán eszembe jutna a szex. Az is lehet, hogy arra van szükségem, hogy a férjem meséljen esti mesét a gyerekeknek, amíg én elmerülök egy forró fürdőben. Mindenkinek más működik, ne sajnáld rá az időt és energiát, hogy kiderítsd, hogyan ébreszthető vágy a párodban.”

Még több szex!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top