Mindennapok

Öt év, és gépek végzik majd a munkafolyamatok felét

Ezt jósolja legalábbis a Világgazdasági Fórum. Jó hír, hogy azért új munkahelyeket is jelent majd a robotforradalom.

97 millió új munkahelyet hoz létre a robotok forradalma, de közel ugyanennyi munkahely szűnik majd meg az automatizáció miatt, és 2025-re az összes létező munkakör felét gépek fogják elvégezni – állítja legújabb jelentésében a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum/WEF). 

A WEF háromszáz óriáscéget keresett meg, hogy kiderítse, mit tartogat számunkra a nem is annyira távoli jövő. A legnagyobb visszaesés az adminisztráció és az adatfeldolgozás területén várható, ahol a ma részben kézzel végzett rutinfeladatokat könnyedén átveszik az algoritmusok. Ugyanakkor a gondozásban, a big data területén és a zöld gazdaságban ugyanennyi új munkahely létesülhet, írja a Quibit a WEF kutatása alapján.

A megkérdezett cégvezetők 50 százaléka úgy véli, hogy náluk felgyorsul egyes munkakörök automatizációja, 43 százalékuk pedig leépítésekre is készül. Az új technológiák bevezetését, illetve alkalmazását a világjárvány is felgyorsította, hiszen a pandémiával járó gazdasági válság miatt fontos szempont lett a  költségek csökkentése.

Saadia Zahidi, a WEF ügyvezetője szerint egyre szűkülnek a lehetőségek arra, hogy proaktív cégirányítással orvosolni lehessen azokat a munkaerőpiaci egyenlőtlenségket, amik a 2008-as pénzügyi világválság óta jelen vannak, és amiket a világjárvány, illetve a gyorsuló automatizáció megerősített.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Még több cikk a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top