Elvileg meg lehetne tudni, sikerült-e a regisztrációnk az oltásra

Farkas E. Lina | 2021. Március 22.
A regisztráció után senki nem kap visszajelzést a sikerességről, legfeljebb a kormány kampányanyagait, amennyiben hozzájárult ezek kiküldéséhez.

Az oltási program eddig sem ment zökkenőmentesen, és az elmúlt hónapokban az is kiderült, hogy olykor csak véletlenül derül ki, hogy sikertelen volt a regisztrációjuk a koronavírus elleni védőoltásra a kormány által üzemeltetett vakcinainfo.gov.hu oldalon.

A regisztráció után senki nem kap visszajelzést a sikerességről, legfeljebb a kormány kampányanyagait, amennyiben hozzájárult ezek kiküldéséhez. Az uniós adatvédelmi törvények (GDPR) viszont lehetőséget adnak arra, hogy tudomást szerezzünk erről, már amennyiben a kormány betartja azokat – szúrta ki a 444.hu egy informatikus olvasója.

A portálnak nyilatkozó olvasó ugyanakkor hiába küldött a vakcinainfo.gov.hu adatkezelési tájékoztatójára hivatkozva hivatalos adatkikérőt, arra a törvényileg megadott 30 napos határidő után sem érkezett válasz, noha ennyi idő alatt kellene tájékoztatni az érdeklődőket arról, kezelik-e, és ha igen, hogyan az adott portálnak megadott adataikat. Ebben az esetben az adatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda, majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), majd az adott háziorvos kaphatja meg, már amennyiben sikeres volt a regisztráció – írja a Hvg a 444 nyomán.

Az olvasó ezért megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH), amely vizsgálatot indított az ügyben. A 444.hu szintén írt a hatóságnak, ahol arról tájékoztatták őket, valóban jogosult a válaszra a regisztráló, azonban a kérelem összetettsége, valamint a kérelmek nagy számára tekintettel a határidő 2 hónappal meghosszabbítható. A késedelem okairól azonban 1 hónapon belül az adatkezelő köteles tájékoztatni az érintettet. A 444 olvasójának ugyanakkor még a halasztásról szóló tájékoztatást sem küldték meg.

Még több hír az oltási programról:

Exit mobile version