nlc.hu
Aktuális

Egyre nő a káosz az oltási program körül

Kis magyar abszurd: egyre nő a káosz az oltási program körül

Az oltási program eddig sem ment zökkenőmentesen Magyarországon, de most újabb technikai problémák merültek fel, amelyekről Orbán Viktor is beszélt a szokásos péntek reggeli interjújában. Az anomália hírét követően az operatív törzs először lefújta a hétvégi tömeges oltást, aztán törölte az erről szóló szöveget, majd újra lemondta. Cikkünket frissítjük.
anomália, oltási program

Távoli oltópontok, beoltottaknak küldött sms-ek 

Az oltási program körül a kezdetektől fogva sok az anomália, pár héttel korábban arról írtunk, hogy egészséges fiatalok is megkapták az értesítést, miszerint hamarosan mehetnek oltásra, ami azért volt meglepő, mert ekkor a 18 és 59 év közti krónikus betegek következtek a menetrend szerint. A Hvg-nek egy 19 és egy 22 éves egészséges olvasó is írt, hogy megkapta a behívót. A két férfinak soha semmilyen betegsége nem volt.

A nagyobb bonyodalmak csak ezen a héten bontakoztak ki, miután az operatív törzs szerdai tájékoztatóján közölte, hogy a hétvégén nagyszabású oltási akció keretében 74 ezer AstraZeneca-vakcinát szeretnének beadni 60 év alatti krónikus betegeknek.

Elmondták, hogy az érintetteket ezúttal nem a háziorvosok értesítik, mivel a kampány már kórházi oltópontokon zajlik, a hét második felében sms-ben írják meg majd az érintetteknek, miként kaphatják meg a vakcinájukat.

Mivel oltanak ma Magyarországon?

  • A Pfizer-vakcinánál az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. Hazánkban 18 év felett alkalmazzák.
  • A Moderna-vakcinánál az első oltást követő a 28. napon kell beadni a második oltást. 18 év felett alkalmazzák.
  • A Szputnyik-vakcinánál az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. A regisztrált idősebb, krónikus betegséggel nem rendelkezőket kezdik el vele oltani.
  • Az AstraZeneca-vakcinánál az első oltást követő 4. héten kell beadni a második oltást. Ezzel a vakcinával a 60 év alatti krónikus betegek oltását kezdték.
  • A kínai Sinopharm-vakcinával február 24-től tudnak oltani a háziorvosok. Az első oltást követő 28. napon kell beadni a második oltást. Ezzel a vakcinával a regisztrált idősek oltását kezdték.

Kiegészítés: A miniszterelnök azt mondta, hogy a tudósok szerint csak a kínainál kell tartani a 28 napot a második oltásra, a nyugati vakcináknál mehet hosszabb különbséggel is.

Az sms-ek kiküldése csütörtök délután meg is kezdődött

Gyorsan kiderült, hogy porszem került a gépezetbe. Több laphoz is befutottak olyan olvasói levelek, amelyek arról szóltak, hogy a lakóhelyhez közel eső kitételt elég tágan értelmezték a szervezésnél.

A Telexhez érkezett beszámolók alapján akadtak olyanok, akik kifejezetten távoli célpontokra kaptak sms-behívót, ez pedig a krónikus betegek esetén az általánosnál is nagyobb gondot jelenthet, arról nem beszélve, hogy saját autó nélkül, akkor több száz kilométert kell tömegközlekednie az oltásért. 

Ismerőseimnek Borsod megyéből az SMS szerint Kistarcsára kellene menni az oltásért. A falujuktól Kistarcsa 220 km-re van autópályán, ami így oda-vissza 440 km lenne.”

„Nem… Ezeknek elgurult valami, az fix… dunaújvárosi vagyok és Visegrádra kéne mennem. Az életben nem volt más lakcímem se!!”

– írták a kommentelők a Telex egyik cikke alatt, míg egy másik hozzászóló logikus megoldási lehetőséget vetett fel:

„Mondjuk az oltási regisztrációnál konkrétan kérnek lakcímet. Esetleg, ha ott pontosították volna és tartózkodási helyre kérdeznek rá és ez az egész össze lenne drótozva egy adatbázisban a TB-infókkal (talán a 21. században ez nem lenne akkora truváj…), akkor lehet, mindenki a lakhelyéhez közelre lenne beosztva.”

A közösségi médiában megjelenő panaszok szerint nem csak a távoli helyszínekkel van a gond, kapott  „oltásbehívóról” szóló értesítést olyan is, akit korábban már beoltottak egy koronavírus-vakcina első dózisával. 

Az nlc is több olyan esetről értesült, amelyben olyan emberek is kaptak most behívót, akiket már egy vagy két hete beoltottak. Számos 60 év alatti krónikus beteg viszont nem kapott semmilyen értesítést még.

Aztán voltak olyanok is, akik kaptak sms-t, amiben csak azt nem közölték velük pontosan, hogy kinek szól a behívó. Erről egy nlc-kommentelő írt a Facebook-oldalon.

„A mi családunk 1 telefonszámmal regisztrált, egy lakcímről, egy fő már kapott 1 oltást. Ma kaptunk 2 sms-t 1 helyszínre egyik reggel 8 òra a másik 12 óra ugyanazon napon.Az sms-ben nem szerepel név, vagy taj vagy pl. az e-mail-cím, hogy be tudnánk azonosítani, hogy ki menjen. Persze tudjuk, hogy lehet nem kellett volna egy telószámot használni, de ki gondolta volna, hogy hogy legalább egy név megszólítás nem lesz.”

A rendszerszintű problémát Orbán Viktor is elismerte a péntek reggeli, szokásos interjújában:

(…) Most az adatalapú oltásnál, ha az adatok nem stimmelnek, akkor sajnos semmi sem stimmel, mert az az alapja mindennek. Előfordul, hogy olyan embereket hívnak be, akiket már beoltottak, itt kaptunk olyan hírt, hogy a lakóhelytől nagyon távoli pontra hívtak be valakit, úgyhogy az egész rendszert most meg kellett állítani, ma reggel ezt el is döntöttük. És az adatokat felül kell vizsgálni.”  – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, és azt is kifejtette, hogy szerinte a probléma forrása az, hogy sok ember nem ott lakik, ahol az adatok szerint a lakhelye szól. Illetve előfordul olyan is, hogy valaki évek óta nem volt háziorvosnál, de időközben megváltozott a lakhelye és ezt a rendszer nem tudta lekövetni; így a lakcím-nyilvántartások sem stimmelnek sok esetben.

A miniszterelnök az ígérte, felállítanak egy külön operatív törzset a fennálló probléma kezelésére. 

Az persze a jól megszokott alákérdezős interjúból nem derült ki, hogy az operatív törzs a napi járványadatokról szóló közleményben reagált a csütörtök esti sms-káoszra: „Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk.” És az sem, hogy ezek a sorok már nem olvashatók a közleményben, több lap is kiszúrta, hogy törölték belőle. A 444 kereste az operatív törzset, mi történt, és hogyan tervezik orvosolni a problémát, egyelőre még nem érkezett válasz.

A nagyobb baj az, hogy nem csak az oltási program körül akadnak problémák, hanem az egész egészségügy recsegve-ropogva állja (?) a koronavírus-járvány próbáit. Tegnapi hír, hogy leállt a budapesti Szent Imre Kórház kardiológiai szubintenzív osztálya, mert nincs elég dolgozó a részleg működtetéséhez. Az egészségügyi érdekképviseletek szerint a következő hetekben máshol is lehetnek bezárások, vagy összevonások, hiszen március elsejével legalább 5500 dolgozó nem írta alá a szolgálati jogviszonyt, és távozott az állami egészségügyből. Az orvosi kamara szerint súlyos a helyzet, szakápolókat, aneszteziológusokat, sürgősségi mentőket veszítettek, olyan szakdolgozókat, akik a koronavírus elleni munkában eddig a frontvonalban dolgoztak. Az egészségügyi dolgozók szerint ezután jóval nagyobb teher hárul majd azokra, akik maradtak. Az egészségügy leterheltségét mutatja az alábbi eset is, amit az egyik olvasónk osztott meg velünk: „Nem jutottam be a mai, éves vizsgálatomra a Korányiba, mert azt mondták, zárlat van. Egy férfi a kórház előtt zokogott, az volt a harmadik hely, ahol kereste a feleségét, mert nem tudták még a mentők sem, hova viszik.”

Frissítés:

Az Vakcinainfó sms-ben küldött tájékoztatást az előjegyzett személyeknek, hogy vegyék tárgytalannak a csütörtökön kiküldött meghívót. A mostani üzenet szerint technikai problémák miatt marad el a hétvégére tervezett oltás. Az ígérik, hogy egy későbbi időpontban, de rövidesen sor kerül az oltásra.

Koronavírus-hírek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top