nlc.hu
Család

Tömeges felmondások: Leállt a budapesti Szent Imre Kórház kardiológiai szubintenzív osztálya

Leállt a budapesti Szent Imre Kórház kardiológiai szubintenzív osztálya, mert nincs elég dolgozó

Az egészségügyi érdekképviseletek szerint a következő hetekben máshol is lehetnek bezárások, vagy összevonások, mert március elsejével legalább 5500 dolgozó nem írta alá a szolgálati jogviszonyt, és távozott az állami egészségügyből.
kórház, koronavírus

Leállt a budapesti Szent Imre Kórház kardiológiai szubintenzív osztálya, mert nincs elég dolgozó a részleg működtetéséhez.

Pár napja a 444 nyomán mi is megírtuk, hogy a Szent Imre Kórházban az intenzív osztályon dolgozó 17 szakápoló és 3 orvos is felmondott, miközben a Covid-részleg tele van súlyos állapotban lévő fertőzöttekkel. A lapnak azt mondták, sajnálják, de ezt kellett tenniük. A problémáikat már tavaly jelezték a kórház vezetésének – eszköz- és emberhiány, túlterheltség, kevés pénz – de ígéreteken kívül nem kaptak semmit. A dolgozók távozása után a kórház közölte, hogy az ellátást átcsoportosításokkal oldják meg.

Az egészségügyi érdekképviseletek szerint a következő hetekben máshol is lehetnek bezárások, vagy összevonások, mert március elsejével legalább 5500 dolgozó nem írta alá a szolgálati jogviszonyt, és távozott az állami egészségügyből.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ négy másik kórházat jelölt ki a betegek ellátására. A kórház ma azt közölte az RTL Klub Híradójával, hogy a betegellátás zavartalan. Az orvosi kamara szerint súlyos a helyzet, szakápolókat, aneszteziológusokat, sürgősségi mentőket veszítettek, olyan szakdolgozókat, akik a koronavírus elleni munkában eddig a frontvonalban dolgoztak. Az egészségügyi dolgozók szerint ezután jóval nagyobb teher hárul majd azokra, akik maradtak. 

Gulyás Gergely korábban azt mondta, hogy az egészségügyi dolgozók jobban járnak az új szerződésekkel, sokaknak jó, kevesebbeknek lesz csak rosszabb, a szerződés a magyar egészségügy hatékonyabb működését fogják szolgálni. Ezzel szemben Varga Zoltán parlamenti képviselő (DK), arra szólította fel az ellenzéki pártokat, hogy nyújtsanak be közösen egy törvénymódosítási javaslatot.

„Az új szerződés szerint ugyanis az állam mindent megtehet a szakdolgozókkal, kiskatonaként rendelheti őket az ország különböző részeibe”

– mondta a képviselő, hozzátéve, hogy az orvosokhoz hasonlóan a szakdolgozók bérét is rendeznie kellene a kormánynak.

Fotó: Pexels (A kép csak illusztráció)

Koronavírus-járvány hírek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top