nlc.hu
Egészség

Maszkviselés futás közben

Oxfordi professzor: a futóknak is maszkot kellene viselniük

A futók által kilihegett levegőben is jelen van a koronavírus, ezért az oxfordi professzor szerint a futóknak maszkot kellene hordaniuk.
Futás maszkban

Egy oxfordi professzor szerint a futóknak is maszkot kellene viselniük sportolás közben. Trish Greenhalgh szerint nincs kétség afelől, hogy a mások által kilélegzett levegőben jelen van koronavírus, ami könnyen megfertőzheti azokat, akik belélegzik ezt a levegőt.

Az egészségtudományok professzora szerint egy lihegő futó közelében szinte érezhető, hogy olykor az általa kilélegzett levegőt szívjuk be, ezért úgy gondolja, ez mindenképpen kockázatos a fertőzés szempontjából.

„Elmész egyedül futni, azt hiszed, semmi bajod, aztán másnap megjelennek rajtad a koronavírus tünetei. Csakhogy korábban valakire ráliheghetted a vírusokat, például egy kutyáját sétáltató idős nőre”

– mondott egy példát Trish Greenhalgh.

Devi Sridhar, az Edinburgh Egyetem professzora kissé árnyalta a képet. Szerinte a futóknak és a bringásoknak csak akkor fontos maszkot viselniük, ha egy forgalmas, zsúfolt városrészen sportolnak, ahol sok a járókelő. De ha például egy parkban futsz, nyugodtan leveheted a maszkot, mondta.

A futás közbeni maszkviselésnek van egy olyan oldala is, hogy a korlátozások miatt sok embernek szinte csak a futás maradt az egyetlen sportolási lehetősége.

Magyarországon csak zárt térben kötelező a maszkot viselni, bár a nagyobb városok zömében közterületen is hordani kell. Igaz, mostanra több város enyhített ezen a szabályon. Szabadtéri sportolás, például futás közben viszont nem előírás a maszkviselés.

(LadBible)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: ResproPolska)

Futás a járvány idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top