nlc.hu
Egészség

Futás maszkban

Egy újabb orvos bizonyította be, hogy a maszkhasználat nem káros: 36 kilométert futott benne!

A doki véroxigénszintje végig a normális érték között mozgott, miközben a maszkban futott.

A koronavírus-konteók és a maszkellenes tábor növekedésével egyre több orvos választja különleges módját annak, hogy bebizonyítsa a közkeletű tévedés ellenkezőjét: nem, nem lehet megfulladni a maszkban. Egy dublini orvos például összesen hat darab maszkot húzott magára, a légzésfunkcióit pedig folyamatosan mérte egy készülékkel. Hatalmas meglepetés: a véroxigénszintje egyáltalán nem csökkent. Egy másik orvos, Tom Lawton pedig nem kevesebb, mint 36 kilométert futott a munkahelyére, ráadásul végig maszkot viselve, hogy megmutassa, ettől nem jut kevesebb oxigén a vérébe. 

36 kilométert futott a doki maszkban.

Nem veszélyes a maszk viselése testedzés közben. Fotó: Unsplash

Az angliai Bradford Royal Infirmary orvosa egy sebészi maszkot vett fel, hogy megmutassa, a szájmaszk nem akadályozza az oxigén ki- és beáramlását. A férfi teljesítménye összesen 22 mérföld volt, vagyis mintegy 35,4 kilométer egyhuzamban.

Persze ő is mérte a véroxigénszintjét, ami csodák csodájára végig a normál értékek között mozgott – írja a hvg.hu.

Ezért sem érdemes különféle hülye maszkokat vásárolni, például ezt a cipzáros fajtát, amiben  ugyan lehet enni, inni akár anélkül, hogy levennénk azt, mégsincs túl sok értelme. Persze nyilván a maszk viselése nem a legkényelmesebb dolog a világon, különösen kánikula idején, de zárt helyeken érdemes felvennünk a saját és mások egészségének védelmében.

Van, amikor a maszkviselés mégis veszélyes

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top