nlc.hu
Aktuális

Sok orvos nem írta alá az új szerződést

Működésképtelenné vált egy fővárosi belgyógyászati osztály az orvosok távozása miatt

A Jahn Ferenc kórház egyik belgyógyászata működésképtelenné vált a távozó orvosok miatt, és más kórházakban is gondokat okoz, hogy a dolgozók nem írták alá az új szerződést.
Koronavírus orvos

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház II. számú belgyógyászatán a 15 orvosból csak 3 írta alá a március elsejétől érvényes szerződését. Ezért a kórház főigazgatója a Nemzeti Népegészségügyi Központnál bejelentette: az osztály működésképtelenné vált – értesült a Telex.

A 444 pedig arról ír, hogy a Szent Imre Kórházban az intenzív osztályon dolgozó 17 szakápoló és 3 orvos is felmondott, miközben a Covid-részleg tele van súlyos állapotban lévő fertőzöttekkel. A lapnak azt mondták, sajnálják, de ezt kellett tenniük. A problémáikat már tavaly jelezték a kórház vezetésének – eszköz- és emberhiány, túlterheltség, kevés pénz – de ígéreteken kívül nem kaptak semmit. A dolgozók távozása után a kórház közölte, hogy az ellátást átcsoportosításokkal oldják meg.

Szegeden az orvosok jelentős része – a betegellátást szem előtt tartva – aláírta ugyan az új szerződést, de olyan záradékkal, hogy ha május 31-ig nem teljesítik a feltételeiket, akkor felmondanak.

Az orvosoknak hétfő éjfélig kellett aláírniuk a közalkalmazotti jogviszonyt felváltó egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttérésről szóló szerződéseket. Az új megállapodással jelentősen nő ugyan az orvosok alapilletménye, de az ügyeleti díjak és más bérkiegészítések tisztázatlanok, ráadásul a járvány közepén nagyon kevés idejük maradt a szerződések átnézésére, ezért sokan nem hajlandóak az új feltételekkel szerződni. Az orvosok kiesése további ellátási problémákat okozhat az amúgy is orvoshiánnyal küzdő egészségügyben.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top