nlc.hu
Mindennapok

Kísérteties helyek Magyarországon

Titokzatos, elhagyatott helyek Magyarországon, amiket misztikusságuk miatt sokan kedvelnek

Megmutatjuk Magyarország másik arcát, ami érthető módon nem került be az útikönyvekbe. Kísérteties helyek szerte az országban.

Hajótemető, elhagyatott sampongyár, szellemtanyává változott laktanya. Helyek, épületek, amelyeknek falaiból árad a történelem, és a szomorú vég.

Pilismaróti hajótemető

Alig pár hajóroncs maradt a kísérteties pilismaróti öbölben , azokat viszont maga a természet állt neki eltakarítani. Kevés az információ arról, hogyan keletkezhetett a hajótemető, az mindenesetre biztos, hogy egykor jégtörésre és mederkotrásra használhatták ezeket a járműveket. A hajóroncsokat egy vállalkozó vásárolhatta fel, majd elkezdődhetett a bontásuk, ami évek óta tart. A partszakasz amúgy igen barátságtalan: az iszapos-rozsdás vízben felbukkanó acélsodronyok miatt nem tanácsos fürdeni a környéken, valamint a hajókra fellépni is nagyon veszélyes és tilos, ezért állandóan őrzik őket.

Hajótemető Pilismaróton

A roncsok körül sok a kérdés. (Fotó: Hernád Géza)

Egyesek szerint alacsony vízállásnál hallani a máig tisztázatlan körülmények között odakerült rozsdás bárkák félelmetes nyikorgását.

Hajótemető Pilismaróton

A természet átvette az uralmat (Fotó: Hernád Géza)

Cinkotai sampongyár

Igazi szellemtanya lett abból a cinkotai sampongyárból, ahol anno olyan ikonikus termékek készültek, mint a WU2 sampon, az Ultra, Komfort vagy a Bip.  

Enyészeté a cinkotai sampongyár

Ma már Szegeden készülnek a WU2 samponok (Fotó: Hernád Géza)

A telep mára teljesen az enyészeté lett, pedig 2014 februárjában még zajlott itt az élet. A gyár dolgozói, miután hónapok óta nem kaptak fizetést, a vezetőség eltűnt, a felelősök pedig felszívódtak, sztrájkbizottságba tömörültek, blokád alá vették a gyárat, hogy megakadályozzák a gyár elbontását, a gépek elszállítását.

Enyészeté a cinkotai sampongyár

A zűrzavaros időknek vége, ahogy a cinkotai sampongyárnak is (Fotó: Hernád Géza)

Mára már nyoma sincs a zűrzavaros időknek, a telep maximum a fájdalmas elhagyatottságtól visszhangzik, a dolgozók számára pedig az sem vigasz, hogy a termékek gyártása nem állt le, egy szegedi cég gyártósorán készülnek.

Szeged feledésbe merült titka

2010 és 2013 között egy titkos közösség működött Szegeden, a Sándor utcában. Az alkotói folyamat nyomai, maradványai és ottfelejtett darabjai még fellelhetőek a helyszínen.

Több alföldi képzőművész Neander-völgyének nevezhetjük ezt a helyet. Az itt készült alkotásokból egy kiállítást is létrehoztak annak idején a szegedi Grand Caféban Radvánszki Leventével és Vajda Gáborral közösen. 

Titkok földje Szegeden

Ki tudja, mikor éled újra a társaság?! (Fotó: Pál Anna Viktória)

Az évek során a közösségből többen a Képzőművészeti Egyetemen folytatták a festést, volt, aki dolgozni kezdett, végül mindenkit másfelé terelt az élet.

Ma már teljesen véletlenszerű, hogy történik-e itt alkotás, vagy sem. Mindezzel együtt még titokzatosabb a ház légköre, ahogyan azt az itt alkotók is fokozatosan megtapasztalták, ezért  a „Titkok földje” nevet adták a háznak.

Titkok földje Szegeden

A társaság három évig működött ebben a lakásban (Fotó: Pál Anna Viktória)

Újpesti flottilla laktanya

Újpesten, a Külső váci út 119-es szám alatt található a volt Petőfi Sándor laktanya. A 2001-ben megszüntetett alakulat, a Honvéd Folyami Flottilla egykori bázisának tulajdonjogáért éveken keresztül harcolt a IV. kerületi önkormányzat.

Az egykori laktanyában már minden az enyészeté

2001-ben szűnt meg az alakulat (Fotó: Hernád Géza)

A magyar flottilla első nagy napja 1848. július 25-e volt, amikor vízre bocsátották az ország első hadigőzösét. Mára a szellemvároshoz fogható laktanya több épületét elbontották, az ebédlőt már szanálták, a kórház is félig megsemmisült. Az egész terület bontása végül 2017 decemberéig fejeződött be.

Az egykori laktanyában már minden az enyészeté

A bontást 2017-ben fejezték be (Fotó: Hernád Géza)

Szentkirályszabadja, az egykori katonai támaszpont

Veszprémtől pár perc autóútra található Szentkirályszabadja, ahol egykor katonai támaszpont működött. Repülőtere a mai napig üzemel, a mellette található laktanyaváros azonban évtizedek óta üresen áll.

Laktanya, ami ma már teljes romhalmaz

Igazi szellemváros (Fotó: Major Brigitta)

A szellemváros hangulata az interneten számos fotón látható Pripjatyra, a Csernobil melletti, egykor ötvenezer lakost számláló kisvárosra emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy utóbbi helyen jóval több használati tárgyat lehet látni, mivel az 1986-os atomkatasztrófát követően a lakók csak korlátozott mennyiségű holmit vihettek magukkal. Szentkirályszabadja mellett azonban látható, hogy ami mozdítható volt, azt elhordták, ami nem volt az, azt megpróbálták hordozhatóvá tenni. A területet ma már teljesen a természet uralja.

Laktanya, ami ma már teljes romhalmaz

Elképzelhetetlen, hogy egyszer itt emberek éltek (Fotó: Major Brigitta)

Olvass múzeumokról is az nlc-n:

(Nyitókép: Major Brigitta)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top