Mindennapok

Űrhajósok (is) kérték: rózsagyökérrel a testi-lelki egészségért (x)

Újra felfedezése a 20. század közepére tehető. A rózsagyökérről (Rhodiola rosea) van szó, amely az utóbbi évtizedek egyik siker-gyógynövénye; sokan új felfedezésként tekintenek rá, pedig már a vikingek is nagyjából ugyanarra használták, amire mi. Ehhez persze az is kellett, hogy a stressz úgyszólván népbetegséggé váljon – meg persze szükség volt arra is, hogy a sokasodó civilizációs problémákat megtapasztalva visszakanyarodjunk a természetes megoldások felé.

Űrhajósok (is) kérték: rózsagyökérrel a testi-lelki egészségért (x)
A történet egyesek szerint az ókori Rómában kezdődött, mások szerint a középkorban, a már említett vikingeknél – a rózsagyökér (a tudományos körökben Rhodiola rosea néven ismert növény nem rokona a rózsaféléknek) használatáról mindkét korból maradtak ránk emlékek.  Alkalmazták a 60-as évek Szovjetuniójában az első űrhajósok, az élsportolók és az idős politikai vezetők regenerációja, szellemi teljesítményük javítása érdekében is. Az újabb kori kutatások a rózsagyökér adaptogén tulajdonságait is valószínűsítették: segítheti a stresszhez való alkalmazkodást.

Ahogyan egy számos kutatás eredményét összegző korábbi tanulmány – „A krónikus stressz szerepe a magyar népesség életkilátásainak alakulásában: a közép-kelet-európai egészség paradoxon” – megállapítja: annak, hogy a magyar lakosság életkilátásai jelentősen elmaradnak az európai átlagtól, az egyik fő oka a krónikus stressz. A stressz közvetve és közvetlenül is hat az egészségre: elősegíti a depresszió kialakulását, fokozza a szenvedélybetegségekre való hajlamot, és olyan, egymástól látszólag nagyon távoli tünetek mögött állhat okként, mint a fejfájás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a hasmenés vagy székrekedés, az allergia, a bőrkiütések, a gyomorégés, a gyakori puffadás, a hát- és ízületi fájdalom vagy épp az ajakherpesz.

Maga a stressz a szervezet reakciója minden olyan ingerre, amely az egyensúlyi állapotot felbillentve alkalmazkodásra kényszeríti. A stressz nem önmagában ártalmas, hanem egy bizonyos szinten felül. Amikor a szervezet reagál a stresszhatásra, a válaszadás nyomán bekövetkező élettani változások vezethetnek megbetegedéshez. Betegségkockázat lehet a stresszválasz alulműködése és túlműködése is. A stressz szinte az összes szervünket befolyásolni tudja a központi idegrendszeren keresztül.

A stresszelmélet központi fogalma a megküzdés. A stressz akkor válik kórossá, ha nem vagyunk képesek megbirkózni az erős és/vagy tartós stresszhelyzettel. A megküzdés témakörébe tartozik minden olyan gondolkodás- és viselkedésbeli változás, amely a külső stresszhatásokat, vagy azok belső következményeit csökkenti.

Jelenleg, amikor a pandémia, illetve annak elhúzódó gazdasági következményei számos újabb stresszfaktort tesznek hozzá a meglévőkhöz, különös jelentősége van, tudunk-e természetes eszközökkel hatékonyan fellépni a minket érő stresszhatások ellen. Egy friss kutatás eredményei szerint a magyarok közel négytizede (37%) tudatosan próbál a stressz ellen védekezni. Honfitársaink körében a magánélet, a jövő bizonytalansága és a koronavírus-járvány számít a fő stresszforrásnak. A 39 év alatti felnőttek között a legnagyobb azok aránya (34%), akik szerint lehet tenni a stressz ellen. Ugyanezen korosztály tagjai között érzik a legtöbben úgy, hogy jelenleg, vagyis a járvány időszakában magasabb a stressz-szint, mint a Covid-19 járvány előtt volt.

Talán az újabb és újabb stresszfaktorok felbukkanásának is betudható, hogy a stressz kézben tartásának természetes módszerei között olyan szelíd gyógymódok is újra, egyre hangsúlyosabban megjelennek, mint a különböző relaxációs technikák gyakorlása vagy gyógynövények fogyasztása. Ez utóbbiak között a rózsagyökérről azt feltételezik, hogy enyhítheti a stressz okozta tüneteket, megelőzve a stressz-eredetű betegségek kialakulását.

https://www.magneb6.hu/cikkek/kutatas-a-magyarok-a-zold-teat-hasznaljak-a-stressz-megelozesere

A cikk támogatója a Magne B6.

MAT-HU-2100748 (2021.07.12.)

Űrhajósok (is) kérték: rózsagyökérrel a testi-lelki egészségért (x)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top