nlc.hu
Mindennapok

Vizsgálat után vetélt el egy várandós kismama

„Nem értettem, hogy történhetett ez meg” – vizsgálat után vetélt el egy várandós kismama

A szülők ügyvédhez fordultak, szerintük a kórház megsértette az elvárható gondosságot.

Laczkó Maja és Laczkó Zoltán kislánya, Tamara Tori 21. hétre született, 378 grammal. A kicsi szíve több mint 60 percig dobogott, majd örökre elaludt édesanyja mellkasán. A család szerint az érintett kórház megsértette a terhesség alatt elvárható gondosságot.

„Mivel korábban koronavírusos voltam, a kórházban kerestem fel egy nőgyógyászt, aki elvállalta a gondozásomat. Minden rendben volt a 15. hétig, amikor is elkezdtem görcsölni. Azt mondták, csak akkor mehetek haza, ha tünetmentes vagyok, de végül úgy engedtek el, hogy még véreztem” – nyilatkozta a Blikknek Laczkó Maja. 

A kismama később visszakerült a kórházba, ahol egy genetikai vizsgálaton kromoszóma-rendellenességet állapítottak meg. „Két percünk volt eldönteni, hogy vállaljuk-e a magzatvíz-mintavételt… Egy rizikós vizsgálatról van szó, 0,03 százalék a vetélés esélye, nem lehet pillanatok alatt dönteni, mégis muszáj volt. Nálam sajnos a vizsgálatkor megrepedt a magzatburok, ami beindította a szülést. Azt mondták, nincs esély arra, hogy a babámat megmentsék.” Hozzátette, a kromoszóma-rendellenességek (ide tartozik a Down-szindróma is) kockázata 1-2 százalék volt, valamint a patológiai eredmény is azt támasztotta alá, hogy a magzat egészséges volt, így úgy érzi, indokolt sem lett volna a vizsgálat.

Tamara Tori végül 21. hétre született meg, ám inkubátorba nem kerülhetett, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelően a koraszülöttek életben tarthatóságának határa a 24. hét vagy az 500 gramm, valamint a 30 centiméteres testhossz, de megkezdik a koraszülött magzatok ellátását és kezelését, amennyiben életjelenséget mutat, írja a Blikk. 

„Nem értettem, hogy történhetett ez meg. Az már csak pont volt az i-re, amikor a testét ki akartuk kérni. Rengeteg papírozásra volt szükség, hogy egyáltalán elhamvaszthassuk. Egy órát élt, velünk volt, próbált lélegezni. Nem hagyhattuk csak úgy ott” – mondta Laczkó Zoltán, aki párjával együtt úgy döntött, ügyvédhez fordulnak.

Dr. Ábrahám László, a család ügyvédje elmondta, megpróbálnak peren kívül megegyezni. „Álláspontunk szerint a kórház orvosa Maja beleegyezésével, de kellő indikáció, orvosi tájékoztatás nélkül végezte el az amniocentezist, ennek következtében Majánál spontán vetélés zajlott le.”

gyász

Fotó: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top