nlc.hu
Mindennapok

Nehéz helyzetben a civilek

Van-e jövőjük a civil szervezeteknek? Podcast-sorozat indul

Sokszor ellenszélben dolgoznak, de ez sem tántorítja el azokat, akik hozzátennének valamit a világhoz.

Sok szidást kaptak az elmúlt években, pedig köszönetet érdemelnének. Hogy milyen sokat számít a „civilek” munkája, amikor igazán baj van, az ukrajnai helyzet szépen megmutatta. Amikor még mindenki csak hüledezett, hogy mi történik a szomszédunkban, ők már – senkire (cégekre, államra, támogatókra) nem várva – ott voltak a pályaudvarokon, és tették, amire éppen szükség volt.

Így nevezzük őket: civilek, de igazából egyszerűen emberek, akik valami többet szeretnének kezdeni az életükkel saját jólétük, jól-létük megteremtésénél. Valamit hozzáadnának a világhoz – szebb, jobb hellyé igyekeznek tenni azt.

civilek

Fotó: Getty

Ez persze könnyebben megy csapatokba szerveződve, professzionálisan, hivatalosan bejegyzett szervezetként. Ma Magyarországon mindenhol ott vannak: ezer és ezer alapítvány, egyesület és egyéb formáció segít másokon, segít a közösségén. Legyen a cél egy óvoda életben tartása, egy beteg kisgyerek műtétjének megszervezése, autista fiatalok szüleinek tehermentesítése, hátrányos helyzetűek oktatáshoz, munkához juttatása vagy épp megemlékezés a Covid-járványban elhunytakról.

Szerinted ki végzi a leghasznosabb munkát? Szavazz ITT a Civil-Díjról!

Hogy az elmúlt években milyen támogatottsággal, milyen társadalmi közegben végezték elképesztő munkájukat a civilek, erről indított most podcast-sorozatot a NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány), a Gyökerek és Szárnyak Alapítvánnyal és a Civil Rádióval együttműködésben. A ‘Visszapillantóban’ a civil szektort érintő legfontosabb folyamatokra tekintenek vissza a beszélgetőtársak – szervezetek képviselői, kutatók, szakértők – valamint értékelik a jelenlegi helyzetet. „Mozgalmas időszak volt az elmúlt négy év, változásokkal, támadásokkal, de együttműködésekkel is teli” – mondják.

Az eddig elkészült részeket itt tudod meghallgatni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top