nlc.hu
Mindennapok

Vásárlásaival támogathatja az angliai lakosság az ukrán élelmiszeripart

„Ukrán polcok” bevezetésével segítik Nyugaton az ukrán gazdaságot

A Ucare nevű kezdeményezés Angliában debütál.

Miközben az orosz-ukrán háború közel nyolc hónapja tart, az ukrán export jelentősen visszaesett az orosz támadás következtében. Nagy-Britanniában egy új kezdeményezéssel próbálják támogatni az ukrán gazdaságot. A Ucare ukrán élelmiszergyártók, kormányzati szervek és a FoodTech Shelf nevű kiskereskedelmi szakértő összefogásából született meg.

A projekt keretében országos élelmiszerláncok üzleteiben „ukrán polcokat” vezetnek be, melyeket kizárólag ukrán márkák termékeivel töltenek fel. A kezdeményezéssel a hadban lévő ország élelmiszeriparát kívánják támogatni, elsőként a brit Asda szupermarketlánc boltjaiban.

Exkluzív Made in Ukraine logókkal is felhívják az ukrán árukra a vásárlók figyelmét.

“Az európai szupermarketek korábban már megpróbálták saját maguk megszervezni az ukrán polcokat, de ez a kezdeményezés esetleges volt, nem volt könnyű megvalósítani” – mondta el a projekt szóvivője.

A Ucare programhoz csatlakozott termelők között találjuk az ukrajnai Myronivsky Hliboproduct baromfiipari óriáscéget, a Yogoda teagyártót és a Vista tejipari beszállítót is.

Élelmiszerboltban egy tányéron szendvics savanyú uborkával

Ukrán ízek / Fotó: Steve Russell, Getty Images

Mi az a Big4?

A leedsi székhelyű Asda egyike az úgynevezett Big 4-nak, amely alatt az Egyesült Királyság négy legnagyobb élelmiszerboltláncát értjük. A Big 4-ban hosszú ideje tartja pozícióját a Tesco, a Sainsburys, az Asda és a Morrisons, habár a 2008-as gazdasági válság a vásárlókat a nagyobb márkák helyett a kedvezőbb árú diszkontáruház-láncok felé terelte. Azóta a szigetországban is megnőtt az Aldi és Lidl népszerűsége és piaci részesedése.

A német székhelyű Aldi diszkontlánc és az amerikai Costco nagykereskedő szintén tárgyalásokat folytat a Ucare programba való csatlakozáshoz. Az együttműködés a két multicég Egyesült Királyság-beli üzleteit érintené.

VIA

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top