nlc.hu
Mindennapok

Miért szeretjük a benzin szagát?

Ezért szeretjük a benzin szagát

Érthető, ha valaki imádja a frissen sült sütemény illatát, de vannak, akik szívesen szippantanak bele a benzinszagú levegőbe is.

Kétféle ember van: aki fintorog, amikor tankolás közben megérzi a benzin szagát, és aki viszont – ha ezt nem is feltétlenül meri bevallani magának – szívesen szippant bele a levegőbe. Utóbbi furcsának hathat, de több tudományos elmélet is született arról, hogy mi állhat ennek a hátterében.

Az egyik oka annak, hogy miért szerethetik egyesek a benzin szagát, talán nem annyira meglepő, lehet, hogy az illető nosztalgikus hangulatba kerül tőle, ez a jellegzetes szag kellemes emlékeket ébreszt benneJay Gottfried, a Northwestern Egyetem munkatársa még 2008-ban egy, a szaglásról és ízlelésről rendezett San Franciscó-i konferencián kifejtette, hogy a szaglás agyi központja összeköttetésben áll az amigdalával, a viselkedést, hosszútávú emlékezetet és érzelmeket koordináló limbikus rendszer része, és ezért az érzelmek és a szagok kölcsönhatást gyakorolnak egymásra.

Mosolygó nő arcának részlete

Fotó: Getty Images

“A legszebb irodalmi példa Marcell Proust Az elveszett idő nyomában című regénye, ahol egy hársfateába áztatott sütemény íze és illata az egész gyermekkort képes felidézni. Nem csoda, hogy az illatok tudják az emlékeket a legélesebben feleleveníteni, ugyanis a szagingerek olyan „ősi” területekre érkeznek az agyba, ahol az emlékek, érzelmek, ösztönök tárolódnak.  Nincs tudatos kontroll útközben, ezért nem is tudjuk kontrollálni a reakciókat – míg a többi érzékszerv esetében igen. Ez az asszociatív tanulás”nyilatkozta az nlc-nek korábban Lipovszky Csenge illatesztéta. 

És ugyan valóban logikusabbnak tűnhet, hogy egy sütinek az illatáról szép emlékek jutnak eszünkbe, de ez nem jelenti azt, hogy a benzin szaga ne idézhetne fel bennünk ugyanolyan kellemes emlékeket, lehet, hogy pont ez az inger kell ahhoz, amitől eszünkbe jut a nyári vakáció, a régi kirándulások, utazások és a sort nyilván még tovább lehetne folytatni. 

Fiatal férfi egy benzinkannát ölel

Fotó: Getty Images

A második elmélet szerint a benzinben található egyes vegyületek, például a benzol hatással van a mezolimbikus rendszerre, vagyis az agy jutalmazó rendszerére, és a felszabaduló dopamin hatására kellemes, eufórikus érzés lesz úrrá rajtunk, mintha berúgtunk volna.

Ennek ellenére senkinek nem ajánljunk, hogy csak úgy kedvtelésből benzint szagolgasson, annak ugyanis súlyos következményei lehetnek. A jellegzetes szagú benzol, amit nemcsak kenőolaj-adalékokhoz, hanem olyan termékekhez is felhasználnak, mint az oldószerek, növényvédő szerek, mosó- és tisztítószerek vagy rovarirtók, fertőtlenítőanyagok, ugyanis rákkeltő hatású, mérgező anyag, amely bőrön keresztül és belélegezve szívódik fel. A mérgezés fejfájást, nyugtalanságot, álmatlanságot, súlyos esetben narkotikus tüneteket és légzésbénulást okoz.

(via Discover/Popular Mechanics)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top