nlc.hu
Mindennapok
Drágaköves ékszerek, amik mindig divatosak

8 ékszertípus, ami sosem megy ki a divatból

Marilyn Monroe azt mondta, a gyémánt a nő legjobb barátja, de a következőkben bebizonyítjuk, hogy ennél azért jóval többről van szó.

Egy nő kisugárzása nemcsak azon múlik, hogyan viselkedik, hanem azon is, milyen a megjelenése. Nem, nem arra gondolunk, hogy akkor mostantól mindenkinek magas sarkúban kellene Budapest macskaköves és térkővel kirakott utcáin boldogulnia, sokkal inkább arra, milyen sok múlik egy megfelelően megválasztott kiegészítőn. 

Marilyn Monroe

Fotó: Getty Images/Bettmann

Egy nyaklánc, fülbevaló vagy karkötő nagyon sokat tud dobni az összbenyomáson, és minél idősebb az ember, annál inkább rájön, hogy a drágább, de örökzöld ékszerválasztás jobban kifizetődik, mint a rengeteg bizsu – ez előbb-utóbb elszíneződik, és a kispadon végzi úgy összegubancolódva, hogy többé senki azt szét nem választja. Ha pedig már örökzöld kedvencek, akkor egyúttal nézzük meg, mibe érdemes beruházni, ami sosem megy ki a divatból!

Ó, te drága(kő)!

Ha azt mondjuk, drágakő, az ember lelki szemei előtt máris peregnek azok a bizonyos nullák. Tény, hogy ez nem ugyanaz, mint amikor fillérekért leakasztjuk a boltok polcain található ékszereket, ugyanakkor minden tekintetben sokkal jobb befektetésről van szó. Egy drágakő nem veszít az értékéből, nem kopik, nem színeződik el – szemben a bizsuval –, és nem egy adott korszak divatja határozza meg – ezek a darabok tíz, húsz vagy akár ötven év múlva is ugyanúgy kedvencek lesznek. 

Ráadásul a hétköznapokban is ugyanúgy megállják a helyüket, mint egy-egy formális alkalomkor. Ha nekünk nem hiszel, nézd meg Grace Kellyt! Rendszeresen viselt különböző drágaköveket, de a komoly darabok nem túlozták el a megjelenését, és még csak hivalkodónak sem tűnik bennük. Gyakorlatilag a kecsességet, a szofisztikált stílust hangsúlyozták, és ő a tökéletes példa rá, hogy nem csak egy 50+-os nő vehet fel ilyesmit, a drágakő ugyanis kortalan viselet.

Ha meggyőztünk, akkor ismerkedj meg a nők legjobb barátaival a gyémánt mellett a többi, drágakővel is. Ebben a BÁV 81. Művészeti aukciójának tételsora lesz segítségünkre, hiszen most május 23-én számos színben, méretben és típusban eltérő kő kerül kalapács alá.

Smaragd

A smaragdot nem kell senkinek bemutatni, zöld színével az egyik legjellegzetesebb kőről van szó, melyet már az ókori Egyiptomiak is ismertek. Hibátlan formában nagyon ritkán fordul elő, általában repedések találhatóak a felületén, ezért minél inkább simább változatról van szó, annál nagyobb értékkel bír. Klasszikus darab, amit Katalin hercegné is előszeretettel visel, 2022-ben az Earthshot Prize alkalmából is egy smaragd nyakláncra esett a választása.

Katalin hercegné smaragd nyaklánca

Fotó: Getty Images/Samir Hussein

Jade

Kína nemzeti köveként is ismert a jade, mely legalább 4000 éves múltra tekint vissza. Dísztárgyakat és használati tárgyakat egyaránt gyártottak belőle, ugyanakkor az iparművészetben is előkelő szerepet töltött és tölt be a mai napig. A jade mostanában az arcrollerek világában is felbukkant, mert javítja a bőr nyirokkeringését, ugyanakkor Buddha-szobor is készül belőle, tehát elmondhatjuk, hogy nagyon sokoldalú kőről van szó. 

Ez például egy fehérarany, milanéz típusú karpánt a BÁV májusi árverésének kollekciójából, melynek a középrészén domborított, áttört virágmintáját cseppformára csiszolt jade drágakövek és apró briliánsok – szám szerint 25 – díszítik.

Jáde karkötő

Rubin

Vérvörös színével a rubin kiköveteli magának a figyelmet, ugyanakkor nem csak élénk színe az, ami figyelemre méltó, hanem az is, hogy a gyémánt után ez a legkeményebb drágakő. Úgy tartják, hogy a rubin a szerelmet és a szenvedélyt szimbolizálja, és valóban, markáns jellege miatt vigyázni kell vele, nehogy túl sok legyen és ellopja a show-t a viselője elől. Esetében a kevesebb több elve nagyon is helytálló.

A Roberto Coin nyakékek különlegessége, hogy minden darab kis titok rubinkővel van díszítve. Igen, ez a neglizsé fazonú láncos függelékpár, pave foglalatban, a maga 22 színtelen és 64 fekete modern csiszolású briliánsával is árverési tétel.

Rubin nyakláncCitrin

A citrin az egyik olyan alapkő, aminek minden nő ékszeres ládikójában helye lenne. Letisztult, sárga színével és visszafogott jellegével tényleg olyan darab, ami egy szimpla hétköznapon is viselhető, de különleges alkalmakkor sem okoz csalódást. Visszafogott anélkül, hogy jellegtelen lenne, és ez adja a legnagyobb aduászt átvitt értelemben a kezébe.

Ez a citrin gyűrű, fehérarany foglalásban, nyolc apró, modern csiszolású briliánssal szintén meseszép, nem igaz? Hamarosan licitálni lehet rá…

Citrin drágakő

Topáz

A topáz olyan, mint egy igazi kaméleon, sárga, rózsaszín és kék változatban is előfordul. Utóbbira tökéletes példa ez az akvamarin színezetű, karmos foglalatban található, fazettált csiszolású drágakő, amit 24 modern csiszolású briliánssal koronáztak meg. 

A kék topázról azt tartják, hogy kitűnő amulett, ami megnyugtatja a háborgó elemeket – nem véletlenül volt az utazók, tengerészek köve –, ugyanakkor a nyugtalan elmét is csendesíti. Az, hogy még szép is, és a megjelenést új szintekre emeli, csak a hab a tortán.

Topáz

Ametiszt

Az ametisztet aligha kell bárkinek bemutatni, ugyanis talán az egyik leghétköznapibb – már a szó legjobb értelmében – az itt felsoroltak közül, mindezt pedig annak köszönheti, hogy kevésbé tiszta állapotában nem kerül többe pár ezer forintnál. Bár hangsúlyozzuk, hogy ezt inkább ásványnak tekintik, csak a legtisztább változatok esnek drágakő megítélés alá.

Ez az ametiszt-turmalin függelék lánc a maga nemében egyszerűen gyönyörű, a fehérarany láncon kialakított ékszerrészt hat ametiszt, kettő turmalin és egy modern csiszolású briliáns díszíti. 

Ametiszt nyaklánc

Korall

A korall szintén hosszú múltra tekint vissza, évezredek óta használják ékszerek alapjaként. Sőt, az ókorban úgy tartották, hogy megvéd a szemmel veréstől, ezért egyfajta amulettként is viselték. Hogy ez valóban így van-e, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy a korall élénk színével bárki megjelenésének üdítő színfoltja lehet – egy teljesen átlagos hétköznaptól kezdve egy fontos megbeszélésig, mindenhol helyet kaphat.

A gyűrű és fülklipsz pár, becsiszolt koralldíszítéssel és 48 achtkant csiszolású gyémánttal magáért beszél és keresi új tulajdonosát.

Korall drágakő

Tanzanit

A tanzanit nem annyira ismert, mint a korábban felsoroltak, ami talán annak köszönhető, hogy egészen 1967-ig nem is tudtak a létezéséről. Egy maszáj törzs botlott a drágakövekbe, amire a Tiffany & Company ékszercég azonnal lecsapott, és kizárólagos szerződést kötött a bányatulajdonosokkal. A kékeslila drágakő a zafírnál picit mélyebb árnyalatú, bár a színezete széles skálán mozog.

A karmazált fazonú, két ovális tanzanit és 32 modern csiszolású briliánssal megálmodott fülbevaló kétségtelenül az egyik legszebb darab az itt felsorolt aukciós tételek közül.

Tanzanit fülbevaló

Ha megnyert magának, akkor a hozzá illő nyakék is tetszeni fog.

Tanzanit nyaklánc

„Minden drágakő egyedi, nincs két ugyanolyan, mert a természet alkotja őket. Épp ez a legszebb bennük, ráadásul megannyi színben és árnyalatban elérhetőek. Az idén 250 éves jubileumát ünneplő BÁV most tavasszal már a 81. Művészeti aukcióját rendezi. Az itt megjelenő tételek pedig nem csak értékükkel, hanem sokszínűségükkel is felhívják magukra a figyelmet. Május 23-án közel 150 különleges ékszer kerül kalapács alá, amelyeket a május 13-án nyíló kiállításunkon a Szent István körúti BÁV Aukciósházban személyesen is meg lehet nézni, fel lehet próbálni” – foglalta össze Szongoth Gergely, a BÁV óra- és ékszerszakértője.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top