nlc.hu
Mindennapok

A nevetés egészségügyi hatásai

7 jó ok arra, hogy miért kell többet nevetned

A nevetéstől jobban érezzük magunkat, ezt nem vitatja senki, de olyan előnyei is lehetnek, amire talán nem is gondoltál.

A tudomány szerint a nevetés már születésünktől fogva döntő szerepet játszik egészségünk és jólétünk szempontjából. Csak egy példa: a nevetés segít a csecsemőknek társas kapcsolatok kialakításában, az érzelmek megértésében, a memória fejlesztésében és az agy fontos idegpályáinak kialakításában – olvasható egy tanulmányban, amely a Cerebral Cortex című folyóiratban jelent meg 2020-ban. Persze később is sokat nyerhetünk azzal, ha sokat nevetünk. 

Kislány nevet

Fotó: Pexels

1. Csökkenti a stresszt

Steven Sultanoff klinikai pszichológus 35 éve tanulmányozza a nevetés és a humor egészségügyi hatásait. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy segít megküzdeni a stresszel, amiben mindannyiunknak rendesen kijut.

Egy 2021-es tanulmány szerint ez részben annak köszönhető, hogy csökkenti azoknak a hormonoknak a szintjét, amelyektől stresszesebbnek érezzük magunkat, szorongani kezdünk, miközben fokozza az olyan anyagok termelődését, mint például az endorfin, a szerotonin és a dopamin, ezektől pedig jobban érezzük magunkat. 

A kevesebb  stressz pedig fontos a jó lelki és szellemi egészség szempontjából. Mert igen, a nevetés pozitív hatással van a kognitív funkciókra is. 

2. Segít megküzdeni a fájdalommal

A Current Research in Physiology című szaklapban megjelent kutatás szerint a nevetés természetes fájdalomcsillapító. Dr. Sultanoff szerint ezt a hatás más vizsgálatokban is igazolták, volt olyan kísérlet, amiben az alanyoknak kezét jeges vízbe kellett tenni, és miután nevettek, sokkal tovább bírták, mint nevetés nélkül.

3.  Felér egy kis testedzéssel

Az International Journal of Obesity korábbi kutatása szerint mindössze 10-15 perc nevetéssel akár 40 kalóriát is elégethetünk, hasonlóan a gyors tempójú gyalogláshoz. A BMC Geriatrics egy másik, 2022-es tanulmánya kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik részt vettek egy 12 hetes nevető jóga programban, jelentősen javultak a testsúlyra vonatkozó mérőszámaik, valamint kevésbé voltak stresszesek és jobb volt a közérzetük. 

4. Jót tesz a tüdőnek

A Journal of Aging című folyóiratban megjelent egyik kutatás szerint a nevetés bizonyítottan növeli a tüdőkapacitást. Emellett dr. Sultanoff szerint a nevetés elősegíti az immunglobulin A (IgA) felszabadulását a szervezetben. Ez az antitest különösen fontos szerepet játszik a felsőlégúti betegségek elleni védelemben.

Fiatal nő nevet

Fotó: Pexels

5. Jót tesz az immunrendszernek

A nevetés állítólag általánosan is fokozza immunrendszerünk bizonyos sejtjeinek hatékonyságát. „Mivel a stressz gyakran csökkenti az immunrendszerünk hatékonyságát, a stressz kezelését segítve a nevetés hozzájárul ahhoz, hogy az általános immunrendszerünk működőképes maradjon” – teszi hozzá a szakértő.

6. Jót tesz a szívnek

A Humor című szaklapban megjelent összesítő tanulmány szerint minél többet nevetsz, annál kisebb a szívbetegségek kockázata. A nevetés következtében több oxigén jut a szervezetünkbe, fokozza a keringést, csökkenti a vérnyomást és jótékony hatással van a szívritmusra. 

7. Jót tesz az emésztésnek

Több kutatás is igazolta, hogy a krónikus szorongás és harag összefügg az irritábilis bél szindrómával és más gyomor- és bélrendszeri problémákkal. Ez alapján valószínűsíthetjük, hogy a nevetés azáltal, hogy csökkenti a stresszt, segít megküzdeni a negatív érzelmekkel, esetleg ezen problémákkal szemben is segíthet. 

(via The Healthy )

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top