Mindennapok

Ingyen taxi viszi kórházba a beteg gyerekeket

Kívül színes, belül pedig plüssállatok és szuperhősök teszik igazán gyerekbaráttá azt a narancssárga bohóctaxit, amivel a kis pácienseket szállítják kórházba.

Szívmelengető kezdeményezés indult útjára az olaszországi Pescara városában a helyi önkormányzat, két beteg gyerekeket felkaroló egyesület és egy önzetlen civil összefogásának köszönhetően: a Will Clown önkéntesei a világhírű bohócdoktor, Patch Adams nyomdokaiba lépve nap mint nap azért dolgoznak, hogy mosolyt csaljanak a kórházi kezelés alatt álló, sokszor komoly fájdalmakkal küzdő kis páciensek arcára, megkönnyítve ezzel azt a nehéz időszakot, amin szüleikkel együtt kell keresztülmenniük. 

A 80 elhivatott bohócdoktor minden bajba jutott kisgyerek sorsát a szívén viseli, ezért ha szükség úgy hozza, egészségügyi intézményeken kívül is mindent megtesznek azért, hogy enyhítsék a gyerekek lelki terheit: többször megfordultak Olaszország földrengés sújtotta területein, ellátogattak anyaotthonokba és mozgássérült gyerekeknek otthont adó intézményekbe, szentül hisznek ugyanis abban, hogy a mosoly gyógyít. 

Idén egy igazán nagyszerű ötletet is megvalósítottak: egy jólelkű adományozótól kapott személyautót bohóctaxivá alakítottak. A jármű kívül is színes, belül azonban még nagyobb csodákat rejt – plüssjátékok és szuperhősök társaságában utazhatnak a kórházba tartó beteg gyerekek és családtagjaik, a volán mögött pedig mindig egy mosolygós bohócdoktor ül. A szakemberek tudják, hogy a kezelésre járó gyerekek útja a kórház felé az esetek többségében könnyekkel áztatott és szomorú, a szülők szíve pedig tele van félelemmel és reménnyel. A bohóctaxi életre hívói azért dolgoznak, hogy egy kis vidámságot csempésszenek ezekbe az erőt próbáló pillanatokba.

Olaszországban egyébként működik már hasonló, Firenzében is egy taxival indult, majd a nagy sikerre való tekintettel lakókocsivá nőtt „Caterina néni” szolgáltatása. Ő tündérruhába öltözve fuvarozza a gyerekeket, akik nagyon hálásak azért, hogy ha csak egy rövid időre is, köddé válhatnak a súlyos gondjaik. A pescarai bohócdoktorokat is ő indította el ezen az úton: „Azt, hogy életre hívjuk a bohóctaxinkat, már hosszabb ideje fontolgattuk, a megvalósításra azonban csak azután adódott lehetőségünk, hogy adományként hozzájutottunk egy autóhoz. Kezdetben arra gondoltunk, hogy az egyesület autójaként használjuk majd, de aztán arra jutottunk, hogy fontosabb számunkra, hogy egy kis színt és vidámságot csempésszünk a betegséggel küzdő gyerekek és az őket kísérő felnőttek életébe. Néhány évvel ezelőtt személyesen is megismertük Caterina nénit, aki Firenzében tesz fáradhatatlanul a gyerekek boldogságáért. Az ő csodálatos ötletét sosem felejtettük el, és nagy öröm számunkra, hogy a mi városunkban is megvalósíthattuk” – mesélte lelkesen egy interjúban Valeria Pellicciaro, a WillClown Pescara koordinátora.

Betekintést engedett abba is, hogy működik ez a teljesen ingyenes szolgáltatás: „A gyerekeket nagy örömmel szállítjuk kórházba vagy onnan haza a színes bohóctaxi fedélzetén, de bármilyen más nehéz helyzetben is rendelkezésre állunk, ahol szükség lehet a nevetés gyógyító erejére. A szülőknek nincs más dolguk, csak néhány nappal korábban jelezni nekünk az igényüket, így kellő időnk marad arra, hogy megszervezzük az utazást, és megtaláljuk az önkénteseink között azt a bohócdoktort, amelyik különlegessé teheti a gyerekek és az őket kísérő családtagok utazását.”

…. Il nostro più grande ringraziamento è vedere la gioia pura e l'entusiasmo di Serena che viaggia sul nostro Taxiclown 🔴Viaggiando sulla scia della fantasia dott. Santiago e dott Luce l'hanno accompagnata con tanta allegria e spensieratezza!!!

Közzétette: WillClown Pescara – 2019. augusztus 11., vasárnap

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top