Élet mellrákkal

Így kell elvégezni az otthoni mellvizsgálatot

Negyvenéves kor felett évente egyszer, a fiatalabb nőknek pedig 3 évente tanácsos mammográfiai vizsgálatot elvégeztetni a szakértők szerint. De ne elégedjünk meg ennyivel, az orvosok ugyanis az tanácsolják, hogy 20 éves kor után rendszeresen végezzünk otthon is önvizsgálatot annak érdekében, hogy időben kiderüljön, ha valami betegség van kialakulóban az emlőkben. Lássuk, miből áll egy otthoni mellvizsgálat!

Az otthoni mellvizsgálatot legcélszerűbb közvetlenül a menstruáció után végezni, mert ekkor az emlők puhák, de nem érzékenyek, így könnyebben kitapinthatók bennük az esetleges csomók. Ha igazán komolyan veszed a dolgot, akkor erre a vizsgálatra havonta egyszer sort kerítesz, de legalább két-három havonta egyszer mindenképpen végezd el. Fontos még az is, hogy a menstruációs ciklus ugyanazon szakaszában kerüljön sor a vizsgálatra, hiszen a hormonális változások miatt a mellek is változnak – például megduzzadnak a tejmirigyek, amit viszont könnyen daganatnak is érezhetsz.

1. lépés: a szemrevételezés

Válassz ki egy időpontot, amikor várhatóan nem zavar meg senki otthon, és vetkőzz le derékig. Állj a tükör elé, és nézd meg alaposan a melleid: azt figyeld, hogy az alakjukban látsz-e valami szembetűnő változást az előző vizsgálathoz képest. A narancsbőrszerű bőrráncosodás, egy eddig nem tapasztalt duzzanat, vagy a mellbimbók befelé fordulása olyan elváltozás lehet, amit érdemes komolyan venni, viszont ha az egyik melled nagyobb, mint a másik, vagy lejjebb van, az általában normális – a legtöbb nőé ilyen.
Ha ezzel megvagy, emeld fel mindkét karod, és így is nézd meg alaposan a melleid. Továbbra is azt figyeld, hogy látszik-e valami szokatlan elváltozás rajtuk vagy a környékükön.

2. lépés: tapintás álló helyzetben

Tedd az bal melled alá a jobb kezed úgy, hogy a tenyered ujjakkal forduljon a bőr felé, a mutatóujjad alulról érintse a mellet, a kinyújtott hüvelykujj pedig a belső oldalát. A másik kezed tenyérrel befelé tedd a mell felső részére, majd lassan csúsztasd a másik kezed felé és tapintsd át a mellet közben.
A második lépésben engedd le a bal kezed, és a jobb kezeddel a mellbimbót tapintsd át a mutató- és hüvelykujjad közé fogva a bimbóudvaron belül. Óvatosan préseld össze, és figyeld meg, nincs-e savós vagy véres váladékozás.
Harmadik lépésként a bal kezed ujjaival spirálvonalban tapintsd végig a melled kívülről befelé haladva, míg elérsz a mellbimbóig. Figyeld, hogy érzel-e csomókat, keményebb duzzanatokat.
Ezeket a vizsgálatokat végezd el a másik mellen is!

Így kell elvégezni az otthoni mellvizsgálatot

3. lépés: tapintás fekvő helyzetben

Feküdj hanyatt, és tegyél a vizsgált oldalon a vállad alá egy párnát. Tedd a jobb kezed a bal melledre, a bal kezed pedig emeld a feled fölé. Felülről lefelé haladva tapintsd át összezárt ujjakkal a mellek mirigyeit simító-nyomó mozdulatokkal.
Ezután engedd le az oldalad mellé az eddig feltartott karod, és a másik kezeddel az előbbi mozdulatokkal vizsgáld át a mell külső felét is, majd ha ezzel végeztél, tapogasd át körkörös mozdulatokkal (összezárt ujjakkal) a hónaljat is. A hónalj legmélyebb pontján kezdd, és így haladj felfelé a mell irányába.
Végül ujjbeggyel tapintsd végig a mell fölött található kulcscsont gödrét is. Ha végeztél, vizsgáld meg ugyanígy a másik melled is.

Mit kell figyelni?

A tapintásos vizsgálat során enyhe megvastagodásokat, csomókat, duzzanatot, daganatokat vagy köteges elváltozásokat kell keresni. Remélhetőleg nem találsz ilyet, de ha mégis úgy érzed, hogy az ujjaid kitapintottak valami gyanúsat, vagy a mell bőrének behúzódását, vastagodását tapasztalod, esetleg kisebesedést látsz, vagy a mellbimbóból váladék szivárog, keresd fel az orvost. Halogatás nélkül menj el nőgyógyászati szakrendelőbe akkor is, ha a melledben visszatérő feszülést, fájdalmat érzel, és az emlők kellemetlenül duzzadtak. Azonban nem kell rögtön pánikba esni, ha ilyen tüneteket tapasztalsz, mert nem minden csomó jelent rákos daganatot. A te dolgod annyi, hogy ezeket a csomókat kitapintsd és megmutasd orvosnak, ő pedig majd eldönti további vizsgálatokkal, hogy mi is az oka ezeknek a jelenségeknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top