Élet mellrákkal

Ezt kell tudnod a mellrákszűrésről

Az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, de szerencsére az esetek nagy többsége gyógyítható, ha ehhez időben felfedezik a kóros elváltozásokat. A rendszeres emlőszűrést ezért minden nőnek ajánlják az orvosok. Segítünk eligazodni, hogy, kinek mikor tanácsos részt vennie mellrákszűrésen, és bemutatjuk a jelenleg rendelkezésre álló vizsgálati módszereket.

Mikor kell emlőszűrésre menni?

Már húszéves kortól javasolják az orvosok, hogy havonta egyszer, a menstruáció utáni napokban végezzenek el a fiatal nők otthon mellvizsgálatot magukon, de ha ilyen gyakorisággal nem is, negyedévente mindenképpen ellenőrizzék az emlők állapotát. Ezenfelül 3 évente szűrővizsgálat is ajánlott, majd 40 év felett, amikor az emlőrák szempontjából veszélyeztetettebb életkorba lépnek már évente érdemes ellátogatniuk mellrák szűrésre.

Ezt kell tudnod a mellrákszűrésről

Ezek a vizsgálati módszerek

Jelenleg a röntgenes és ultrahangos vizsgálatok az emlőszűrés legelterjedtebb módszerei Magyarországon. A röntgen mammográfiát 45 éves kor felett ajánlják az orvosok. A vizsgálat fényt derít a mell elváltozásaira, de a pontos eredményhez – amennyiben valamilyen daganatot látható a felvételeken – további vizsgálatok is szükségesek.

A másik alapvető lehetőség az ultrahangos vizsgálat, amely más típusú képet készít az emlőkről. Abban az esetben is jól használható, amikor a röntgensugár a mell szöveteinek tömörsége miatt nem “látja” megfelelően az emlő állapotát, ráadásul ultrahanggal keringésvizsgálatot is végezhetnek a szakemberek, így megállapíthatják, hogy az elváltozásokon milyen számban találhatók kóros erek.

A harmadik, még nem túl közismert vizsgálati módszer a CT-mammográfia, amelyet hazánkban néhány éve vezettek be. Ebben az esetben a felvételeket egészségre ártalmatlan lézerfénnyel készítik el a mellről, és a vizsgálat körülményei mentesek a kellemetlenségektől, fájdalmaktól. Azoknak a nőknek is jó megoldást jelenthez a lézeres vizsgálat, akiknek a mellében implantátum van, a mert lézer “átlát” az implantátumon és a mellet nem kell összenyomni, mint például röntgen vizsgálatnál, amely során az implantátum árnyékot is ad, és elfedi a mirigyállomány nagy részét. A 35 év alattiaknak sem való a mammográfia, mert az ő mellükben rendszerint sok a mirigy, így az apró részleteket nehéz felfedezni a felvételeken.

Ezt kell tudnod a mellrákszűrésről

Új módszerek az emlőszűrésben

Sokan azért idegenkednek a gyakori emlőszűréstől, mert tartanak a vizsgálat közben használt besugárzástól. Ezek a félelmek azonban nem megalapozottak, mert a sugárzás mennyiségét nagyon szigorúan szabályozzák, és egy-egy alkalommal legfeljebb akkora megterhelésnek teszik ki a szervezetet, amennyi három hónap alatt természetes úton is eléri például a Nap UV sugaraiból. Aki azonban ezt a kockázatot sem szeretné vállalni, annak már rendelkezésre állnak – vagy a közeli jövőben elérhetők lesznek – olyan modern technológiával végrehajtott szúrések, amelyek kíméletesebb vizsgálatot tesznek lehetővé.

Az egyik ilyen megoldás a génteszt, amely képes arra, hogy a BRCA1 és BRCA2 gének mutációit (amelyek elsősorban felelősek a mellrák kialakulásáért) kimutassa, vagyis meg tudja állapítani, hogy a páciensnél fennáll-e ez öröklött mellrák vagy petefészekrák kialakulásának kockázata.

Lengyelországban már 2012-ben bejelentették, hogy olyan folyékony kristályos hőérzékelő módszert fejlesztettek ki az emlővizsgálatokra, amelyek kiegészítheti az ultrahangos és a mammográfiás szűrővizsgálatok adta lehetőségeket, és mivel teljesen beavatkozásmentesek, korlátlan számban megismételhetők a páciensen.

A Massachusetts-i Egyetem kutatói szerint pedig az egész közeli jövőben az anyatejben található epiteliális (szöveti) sejtjeink vizsgálata révén is lehetőségük lesz az orvosoknak, hogy korábban felismerjék az emlőrákot. Ez különösen a fiatalabb korú nők körében javíthatja jelentősen a gyógyulási esélyeket, akik még nem járnak rendszeresen szűrővizsgálatra. Az anyatejvizsgálat segítségével ráadásul a hagyományos tesztek szempontjából bonyolultabban vizsgálható szakaszokban, így a terhesség és a szoptatás ideje alatt is egyszerűbben lehetne megállapítani, ki veszélyeztetett.

Kissé szokatlan és reklámízű megoldásnak ígérkezik az a melltartó, amit szintén Amerikában fejlesztenek, és lehetővé teszi majd a viselőjének, hogy az eddiginél korábbi stádiumban és könnyebben képes tudomást szerezzen arról, ha az emlőrákot van nála kialakulóban. A detektorokkal és adatrögzítővel felszerelt melltartót legalább 12 órán át magán kell viselnie a páciensnek, hogy megbízható eredményt kapjon az emlők állapotáról.

Ezt kell tudnod a mellrákszűrésről

Hol végeznek mellrákszűrést?

Emlőszűrésekre rendszeresen tartanak különféle kampányokat, amik során mozgó szűrőállomásokon vizsgálják meg a jelentkező pácienseket. Ezen kívül a hagyományos nőgyógyászati klinikákon, magánkórházakban és onkológiai szakrendelőkben végezhető el a mellvizsgálat.

A nálunk is elérhető hagyományos szűréseken sokszor azért nem jelennek meg a nők, mert nem tudják, hol is keressék a vizsgálóállomást. Hála a modern technikának és az okostelefonoknak, immár ez sem jelent akadályt: a Mellrák Elleni Küzdelem Nemzetközi Hónapjára a DocPlanner.hu elindított egy speciális alkalmazást, amely segít megtalálni azt a legközelebbi egészségügyi intézményt, ahol mellrákszűrést végeznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top