Élet mellrákkal

Mellrák: a megsebzett nőiség

Az emlőrák a leggyakoribb ráktípus a nők körében, és bár számos, a széles körű tájékoztatást célzó és a korai felismerés fontosságát hangsúlyozó kampány, program indul Magyarországon, testközelben találkozni a betegséggel nemcsak az érintett, de közvetlen környezete számára is hatalmas kihívás. A továbbiakban arra próbálunk néhány hasznos tanáccsal szolgálni, hogyan tudjuk műtéten átesett szeretteinket segíteni a gyógyulásban és önbizalmuk, nőiségük helyreállításában.

Kerüljük a közhelyeket

A “Te még olcsón megúsztad!”, “Ne foglalkozz vele!” típusú közhelyek és egyéb kéretlen jó tanácsok inkább zavaróak, mint jótékony hatásúak. Néha a csend vagy egy gyengéd érintés többet mond ezer szónál.

Mellrák: a megsebzett nőiség

A gyászérzés, félelem, indulat, frusztráció kezelése

Természetes a “Miért pont én?!”-reakció, amit minden daganatos beteg megtapasztal. Jellemző a hangulat ingadozása: az élni akarást egyik pillanatról a másikra válthatja fel a csüggedés, a melankólia. Fontos, hogy szeretteink ne csupán az életigenlés, a küzdés pillanataiban érezzék a támogatásunkat. Akkor se utasítsuk el érzéseiket, amikor kilátástalannak látják helyzetüket és gyászolják elvesztett egészségüket. Ugyanakkor – egy kis idő elteltével – igyekezzünk kizökkenteni őket az önsajnálat állapotából. Szervezzünk közös programokat: a kirándulás a szabadban vagy egy szórakoztató film, közös vacsora feltölt energiával és újabb lendületet adhat a folytatáshoz. Még ha csak pillanatokra is…

Testi és lelki változások

A mellrák kezelése hosszú és fájdalmas folyamat. A tumor, illetve egyes esetekben a mell műtéti úton való eltávolítását gyakran kemoterápia, sugárkezelés, hormoninjekciók követik, melyek rossz közérzettel, fáradékonysággal, általános gyengeséggel járnak. Külső jegyek is tapasztalhatók, amelyeket a betegségen átesett nők a nőiség elvesztésének érzetével társítanak. Kihullt vagy sprőddé vált hajkorona, fakó, élettelen bőr, beesett arc, izmok leépülése a mell alakjának és helyzetének ideiglenes megváltozása, a jellegzetes “horpadás” a tumor eltávolításának helyén mind hozzájárulnak a nők lelki egyensúlyának megingásához. Fontos az előrelátás, a megoldás keresés. Világítsunk rá gyakorlatias tanácsokkal a “van élet a mellrák után” igazságára. Ha kell, vegyünk mi is egy kondibérletet és szálkásítsunk együtt legyengült családtagunkkal.

Az is gyakori jelenség, hogy a gyógyulás vége felé közeledve szerettünk úgy érzi, elfogyott körülötte a levegő, a régi barátok, ismerősök elmaradoztak. Segítsük őt új társaságra, baráti körre, hobbira találni. Ma már számos olyan klub, fórum is fellelhető, amelyek tagjai mellrákból gyógyult nőkből állnak.

Érthető módon szinte minden gyógyult nő arról számolt be, hogy teljes testi-lelki felépülésükhöz elengedhetetlen volt, hogy elfogadják a bennük végbemenő visszafordíthatatlan változásokat, ugyanakkor amennyire csak lehet, újra visszatérhessenek régi önmagukhoz. Ebben nyújtanak óriási segítséget a rekonstrukciós műtétek, amelyek segítik a gyógyulófélben lévő beteg önbizalmának helyreállítását, szexuális vonzerejének újraélését. Tumoros megbetegedések esetén az előrelátó gondoskodás jelentősége is felértékelődik. Sajnos hazánkban nem mindenkinek van lehetősége az öngondoskodásra, de mindenképp hasznos, ha rendelkezünk megtakarítással vagy egészségbiztosítással, ami anyagi biztonságot nyújt ebben a kritikus időszakban. Segítsünk szerettünk számára megfelelő orvost, klinikát találni.

Végezetül pedig ne feledjük: a családunk, társunk szeretete a legfontosabb, így ne fukarkodjunk a bókokkal, dicséretekkel, és amikor csak lehet, biztosítsuk gyógyulófélben lévő családtagunkat feltétlen szeretetünkről és odaadó támogatásunkról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top