Élet mellrákkal

Így vedd rá az ismerősödet a rendszeres emlőszűrésre

Magyarországon évente több ezer nő hal meg mellrákban, pedig korai stádiumában a betegség nagyon jó eséllyel gyógyítható. Ezért fontos, hogy felhívjuk szeretteink figyelmét az önvizsgálat és a szűrővizsgálat fontosságára. Íme, néhány jó tanács, amellyel ráveheted barátnődet vagy nőismerősödet, hogy törődjön mellei egészségével.

Ahogy már írtuk, a korai felismerés kulcsfontosságú a mellrák sikeres kezelésében. Sajnos ezt nehezítő körülmény, hogy a mell rosszindulatú daganatai hosszú ideig, akár három éven át is fájdalom- és tünetmentesek lehetnek. Vannak azonban bizonyos jelek, amelyek rákos megbetegedésre utalhatnak.

Így vedd rá az ismerősödet a rendszeres emlőszűrésre!

Mondd el szeretteidnek, hogy mire kell különösen ügyelniük

– az emlő alakja deformálódik
– a mell vagy a bimbó bőre behúzódik
– a mellbimbó megduzzad, kipirosodik, viszket
– a keblek felszínén ismeretlen eredetű, nem gyógyuló seb keletkezik
– az emlő véresen váladékozik
– csomó jelenik meg a mellben

Mindezek laikusok által is észrevehető változások, amelyek könnyen beazonosíthatók, ha tudatában vagyunk a fenti tüneteknek, és rendszeresen, havonta-kéthavonta végzünk önvizsgálatot.

Így vizsgálják melleiket!

Az önvizsgálatot a menstruáció után, tükör előtt végezzük el. A fenti szempontok alapján nézzük meg alaposan mindkét mellet felemelt és leengedett karral egyaránt. Ezután következik a mell tapintásos vizsgálata: három ujjal, körkörös mozdulatokkal tapintsuk végig egészen a hónaljakig.

Mit tegyenek, ha bármi gyanúsat észlelnek?

Mindenképp és azonnal forduljanak orvoshoz! A nőgyógyász a mellek fizikai vizsgálatán túl a páciens korától függően ultrahangos vagy mammográfiai vizsgálatra, esetleg mindkettőre utalja a hozzá érkező pácienst. Ezeknek az eszközöknek segítségével nagyon jó hatásfokkal felderíthetőek a mell daganatos megbetegedései. Fontos tudni, hogy a mellben található kisebb-nagyobb csomók túlnyomó többsége, csaknem 80-85 százaléka jóindulatú, tehát nem rákos megbetegedést jelez! A szorongás, a betegségtől való rettegés helyett tehát mindenképp jobb orvoshoz fordulni és tisztán látni! Nyugtasd meg barátnődet, rokonodat: még ha csomót is tapintott a mellében, a szűrővizsgálat eredménye jó eséllyel nyomasztó terhet vesz le a válláról, és megkönnyebbülten, jó hírrel távozik.

Mit tehetsz, ha mégsem szánja rá magát a vizsgálatra?

Az, hogy kit milyen stratégiával tudsz becsalogatni a szakorvoshoz, életkoronként és egyénenként is változó, de az mindenkinél sokat nyom a latban, ha vele tartasz és ott is maradsz, amíg nem végez a vizsgálatokkal.

Fiatal nőrokonod vagy barátnőd esetén célravezető lehet, ha a leggyorsabban letudjátok a kevésbé kellemes programot, és a nap további részét lazítással töltitek. Üljetek be valahova egy kávéra, és beszélgessetek egy jót, vagy menjetek el moziba, vásárolni, strandolni, kirándulni. A legjobb, ha ő választ programot – hacsak nem tudsz olyan ötlettel előállni, ami az újdonság varázsával hat rá.

Édesanyád és más idősebb rokonok esetében a szűrés szerepe felértékelődik. Ők ugyanis nagy valószínűséggel a veszélyeztetettebb, 45 év feletti korosztályhoz tartoznak. Jó, ha tudod, hogy hazánkban a 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló értesítést kapnak a rákszűrés esedékességéről. Ezzel kell bejelentkezniük a legközelebbi mammográfiai központba (amely többnyire a lakóhelyükhöz legközelebb eső kórház) és egyeztetniük a vizsgálat időpontját illetően. Időről időre kérdezz rá édesanyádnál, hogy kapott-e ilyen értesítést, és kért-e időpontot. A vizsgálat napján menj el hozzá egy kicsit korábban, segíts neki a készülődésben, a szükséges dokumentumok és papírok előkészítésében. Amennyiben nincs autója, vagy már nem vezet, neked pedig lehetőséged van rá, ajánld fel, hogy a fárasztó tömegközlekedés helyett inkább elviszed kocsival, és dolga végeztével akár haza is fuvarozod.

Nem kell hozzá sok, csak egy kis körültekintés, néhány apró gesztus, figyelmesség, hogy elmondhasd: te magad is rengeteget tettél a mellrák ellen, a nők egészségéért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top