Élet mellrákkal

Minden, amit a mellprotézisről tudni érdemes

Az emlőrákos betegek gyógykezelése során a sejtburjánzásban érintett területet műtéti úton távolítják el a mellből, amely voltaképpen az emlő teljes vagy részleges eltávolítását jelenti. Bár a mell rekonstrukciós lehetőségei közt a plasztikai sebészeti eljárás a legismertebb, úgynevezett külső implantátum segítségével a szükséges korrekció műtéti beavatkozás nélkül is elérhető. Cikkünkből megtudhatod, mi is az a mellprotézis, és mit érdemes tudni róla.
Minden, amit a mellprotézisről tudni érdemes

Fontos leszögeznünk, hogy a mell eredeti formájának és méretének helyreállítását célzó rekonstrukciós megoldások nem pusztán esztétikai célt szolgálnak. A műtét eredményeképpen a két mell közt súlykülönbség lép fel, ami – különösen az eredetileg dús keblekkel rendelkező hölgyek esetében – komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A test ugyanis megpróbálja kiegyenlíteni az aszimmetrikus terhelést, ez pedig a hátgerinc deformálódásához, nyak- és hátproblémák kialakulásához vezethet. Ezért feltétlenül ajánlott a plasztikai sebészeti beavatkozás, vagy külső mellprotézis segítségével korrigálni a műtét szervi és esztétikai következményeit.

Ideiglenes protézis már közvetlenül a műtétet követően, illetve a sugárkezelés ideje alatt is viselhető. Ez lényegében egy könnyű textiltok, amely képlékeny, légáteresztő anyagú tömésének köszönhetően az érintetlen mell alakjára formálható. A bőrrel érintkező oldala pamutból készül. Súlya elenyésző, így nem terheli a műtött területet, ám épp emiatt csak a kezdeti szakaszban javasolt.

A végleges implantátum szilikonból készül. Az egyedi igényeknek megfelelően számos típusa létezik, kiválasztásánál a következő szempontokat kell figyelembe venni:
– az ép mell formája és nagysága,
– részleges vagy teljes eltávolítás történt-e,
– mennyire érzékeny a műtéti heg,
– a műtött oldali kar állapota.

Minden, amit a mellprotézisről tudni érdemes

A testszínű szilikon mellprotézis nagy előnye, hogy nincs szükség további műtéti beavatkozásra, az érintetlen mell alakjának változásai pedig könnyebben és jóval gyorsabban lekövethetőek, mint beültetett implantátum esetén. Viselése kényelmes és a természetesség illúzióját kelti: átveszi a testhőmérsékletet, képes a hőleadásra, mozgáskor és tapintáskor ugyanúgy viselkedik, mint az ép mell. Anyaga ellenáll a sós víznek és a klórnak is. Mivel a testápoló krémek, naptejek sem károsítják szerkezetét, nyugodtan használható uszodában, strandoláshoz is.

Fontos tudni:
– A külső implantátumok viseléséhez szintén gyógyászatisegédeszköz-üzletekben beszerezhető speciális, protézistartó melltartó szükséges.

– A szilikonprotézis kezelése egyszerű és egyáltalán nem eszközigényes: esténként, levétel után elegendő kézzel, közönséges folyékony szappannal lemosni, majd puha törülközővel szárazra törölni a felületét.

– A végleges protézist körülbelül kétévente ajánlatos cserélni, mivel a benne lévő szilikon egy idő után folyékonnyá válik, a külső burkolat megrepedezik, és előfordulhat, hogy használat közben kilyukad és szivárogni kezd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top