#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

Kikérem magamnak, amikor azt hallom férfiaktól, hogy valaki azért ideges, mert menstruál!

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma bizony nem könnyíti meg a mindennapjainkat, és az is lehet, hogy néha kicsit feszültek vagyunk tőle.

Egy kutatásban, nőket figyeltek meg a munkahelyükön úgy, hogy az egész napjukat videóra vették. Mint a mindennapi életben általában, közöttük is volt nyugodt, simulékony, mosolygós, és volt feszült, sőt olyan is, aki folyton csapkodott, ideges volt mindenért. Ezeket a felvételeket lejátszották a kutatásban résztvevő random férfiaknak és megkérdezték őket, mit tippelnek, hogy vajon ki menstruál? Mindenki a csapkodós nőre tippelt, pedig az igazság az, hogy pont az egyik legnyugodtabb, legmosolygósabb nőnek volt meg épp a menzesze.

Fejfájás, idegesség, ingerlékenység, mind a PMS tünete.

Igen, akár ingerlékenyebbek is lehetünk! (Fotó: Pixabay)

Kedves férfiak, akik azt hiszitek, hogy mi nők csak a menstruációnk miatt lehetünk idegesek: tévedtek!

Ezernyi más oka is lehet, és ebből csak az egyik a menzesz.
 
Mindenki ugrik valamire, de engem kevés dolog hoz ki jobban a sodromból, mint amikor férfiak – és néha sajnos még nők is – összekacsintva kijelentik valakiről, hogy a feszültsége egészen biztosan annak tudható be, hogy menstruál. Nyílt levél.
 
Fogalmatok sincs miért vagyok feszült, de lássuk be, a férfiak pontosan ugyanannyit idegeskednek, mint a nők, mi mégsem beszéljük ki őket a barátnőinkkel emiatt, kérlek titeket, ti se tegyétek ezt! Ezernyi dolog terhe nyomhatja a vállamat, a munkámmal kapcsolatban, a gyerekeimmel, esetleg a házasságommal, vagy csak annyi, hogy valaki nem adta meg az elsőbbséget, ezért majdnem koccantunk, vagy a postás nem hozta ki az ajánlott levelet, és mehetek be a postára feleslegesen. Sőt, még az is lehet, hogy valóban a PMS miatt egy kicsit feszültebb vagyok, na és?!
 
Jól látod, nő vagyok, és ezzel járnak bizonyos biológiai tények. Ilyen például a menstruációt megelőző állapot a PMS, szakszóval a premenstruációs szindróma ami azoknak a jól ismert tüneteknek az együttese, melyeket a menstruációm előtt néhány nappal érzek én és a nőtársaim nagy része. Ez lehet mellfeszülés, alhasi fájdalom, ingerlékenység, falánkság, izzadékonyság, fáradság, vagy álmatlanság. A legrosszabb benne, hogy nem is mindig ugyanolyan, ezért felkészülni se lehet ellene. Egyszerűen jön és kész.
 

A PMS feszültséggel jár.

A PMS nem kellemes (Fotó: Pixabay)

Csakhogy a testem csak az enyém, mint ahogy a menstruációm is, és senkinek nincs joga véleményt mondani róla.
Az a baj, hogy sokan egyáltalán nem tudják elképzelni, milyen lehet ugyanez fordított esetben. Tényleg úgy érezem, hogy örülhetnek a férfiak, amiért nem ismerik a PMS tüneteit, csak hallomásból.
A nők mégis a legritkább esetben tesznek nyíltan megjegyzéseket ismeretlen férfiak hangulatára, testére, kinézetére. Maximum a túl tolakodó viselkedést szoktuk kikérni magunknak.
Talán úgy könnyebb elképzelni, hogy milyen érzés ez, ha arra gondolsz, hogy egy ismeretlen férfi megjegyzéseket tesz a lányodnak, a feleségednek, vagy az édesanyádnak a menstruációja miatt, méghozzá bármikor, ha jogos, ha nem.
 
Mint ahogy nem szóljuk meg azokat sem, akik különböznek a mi szellemi vagy testi adottságainktól, ugyanúgy nem teszünk megjegyzéseket nemi adottságokra sem, ez ilyen egyszerű.
 
Amikor ismeretlenül azt mondod rám, hogy biztosan menstruálok, az pont olyan bántó, mint amikor valaki a nemi élet hiányát vagy rossz minőségét feltételezik valakiről a hangulata alapján.
 
Nem ösztönlények vagyunk, hanem gondolkodó, felnőtt, empátiával rendelkező emberek vagyunk. Viselkedjünk is úgy, ha kérhetem, és ígérem, én is igyekszem a legkiegyensúlyozottabb formámat hozni minden szituációban.
 
Köszönöm!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top