#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

Nagyszüleink idejében a menstruáció inkább szégyen volt, mint természetes dolog?

Nagyszüleink korában a menstruáció leginkább amolyan szükséges rossz volt, amin túl kellett esni. Nem beszéltek róla, elviselték, és a következő generációnak sem sokat meséltek róla.

Ha a húszas éveid elején jársz, akkor jó eséllyel te sem hallottál sok mindent a nagymamádtól, ami a menstruációt illeti. De talán még az édesanyád sem úgy emlegette a menzeszt, mint olyan folyamatot, amire büszke lehetsz.

Női dolog, amiről nem beszélünk

Ma már sokkal szabadabban éljük meg a menstruációnkat, mint a 20. század elején, vagy az ’50-es, ’60-as években, amikor a nők még inkább pisszegtek, vagy mélyen hallgattak a női lét egyik legtermészetesebb jelenségéről. Akkoriban a menstruációhoz kapcsolódott egyfajta szégyenérzet, amiről a nők nemhogy a férfiak előtt nem beszéltek, de még egymás között sem igazán. Mindenkinek a magánügye volt az, hogy mit él meg a menstruáció napjain. Amellett, hogy hallgatás övezte a menzeszt, maximum a testi tüneteket, azaz a hasi görcsöket, a derékfájást, a mellfeszülést és esetleg a fejfájást ismerték, mint kísérő tüneteket. A ciklus lelki oldalával senki nem törődött.

A PMS jellemző tüneteit, a szorongást és az ingerlékenységet leginkább hisztinek tartották, és senkinek eszébe nem jutott validálni ezeket az érzéseket. Emiatt a nők sem feltétlen értették, min mennek keresztül, a férfiak körében pedig elterjedt az a máig ki nem kopott mondás, miszerint, ha valaki feszülten viselkedik, akkor biztosan menstruál.

Régen egyáltalán nem számított természetesnek, hogy beszélj a menstruációról Forrás: Fortepan

Régen egyáltalán nem számított természetesnek, hogy beszélj a menstruációról (Forrás: Fortepan)

„Mostantól nő vagy”

Nagyanyáink tehát olyan közegben éltek, ahol a PMS még teljesen ismeretlen fogalom volt. A következő nemzedéknek sem tudtak a menstruációról, mint a nőiség egyik legtermészetesebb dolgáról beszélni, helyette a mi szüleink is azt tanulták meg, hogy a menzesz a nő olyasfajta dolga, amiről hallgatunk. Annyit tudtak, hogy ha megtörténik az első vérzés, „nagylányok” lesznek – attól függetlenül, hogy ez hány éves korukban érte őket.

Mivel a legtöbb családban nem beszéltek a menstruációról, ezért sokaknál szégyen is kapcsolódott hozzá, amit akár mi is tapasztalhattunk a saját bőrünkön, amikor nekünk mesélt róla az édesanyánk. Pedig a mi szüleink generációja már egészen más körülmények között szocializálódott, mint a nagyszüleink, de az, ahogy a társadalom a menstruációt kezelte, nem sokat haladt előre. A valódi változást a mostani 30-as korosztály érezheti először, de fontos, hogy lássuk: a menzeszről nemcsak lehet, hanem kell is beszélni. Sokunkban tudatosult már, hogy a nőiségünk egy olyan szegmense az életünknek, aminek helye van a hétköznapi beszédtémák között, és nem csupán a testi, hanem a lelki változások megéléséhez is van jogunk, terünk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top