#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

Menstruáció: az első és az utolsó is meghatározó

Változó, hogy kinek mikor jön meg az első menstruációja, és meddig tart a termékeny időszak. Sok minden befolyásolhatja mindezt, de egy biztos, a nők életében az első és az utolsó menzesz is emlékezetes.

A nyugati világban átlagosan 12,5 évesen menstruálnak a lányok először, de ez nem mindig volt így, nagyanyáinknak még 14 éves koruk körül jött meg először a menzeszük. A korábbi serdülésben, illetve abban, hogy az újabb generációk magasabbak a korábbiaknál, és a várható élettartamuk is rendre növekszik, szerepet játszik a jobb táplálkozás és az egészségügyi ellátás fejlődése is.

A korai középkorban még 14 évesen menstruáltak a lányok

  • A legtöbb ókori római nő 13–14 éves korában menstruált először, legalábbis, ha hinni lehet annak a nagyon kevés forrásnak, ami erről a témáról ránk maradt.
  • A reneszánsz idejében (1300-tól 1600-ig) viszont az átlagos életkor 16 évre emelkedett. Edward Shorter kutatása szerint ennek fő oka az általános alultápláltság lehetett. Könyvében idéz egy névtelen osztrák szerzőt, aki 1610-ben azt állította, hogy az országa parasztlányai általában sokkal később értek a pubertáskorba, mint a városlakók vagy az arisztokrácia lányai. Ennek oka is a szegényes táplálkozás lehetett.
  • Az 1800-as években az átlagos életkor újra 14 évre csökkent, de pár évtizeddel később, az 1860-as években az európai nők körében az első menstruáció átlagos életkora már 16,6 év volt. 
  • A XX. században egy újabb csökkenés volt tapasztalható, vagyis az átlagos életkor: 12-13 év lett.
  • Az 1950-es és 60-as években a brit kamaszlányok közötti felmérések azt mutatták, hogy az első ciklusuk jellemzően még 13,5 éves korukban kezdődött.

És ezzel el is jutottunk napjainkig, amikor a lányok nagyon hamar a pubertás korába lépnek, mindössze 12,5 évesen.

Ezzel elég nagy probléma elé állítják a szüleiket, a testi fejlettség ugyanis nem mindig párosul szellemi érettséggel. A korai menstruáció az egyik oka a szülők szerint annak, hogy egyre hamarabb felvilágosítják a gyerekeiket. Sőt, a legtöbb családban tulajdonképpen meg is szűnt az a korszak, amíg a gyerekek hisznek a „gólyamesékben”. Bár egy óvodás nyilvánvalóan nincs még tisztában a részletekkel, de azt már tudja, hogy a kisbaba úgy került az anyuka pocakjába, hogy nagyon szeretik egymást a szülei.

Az anyák szeretnék minél jobban felkészíteni lányaikat az első menstruációra, és a lehető legtöbb kellemetlenségtől megkímélni őket. Szerencsés az a kislány, akinek nem egy hosszú monológban kell végig hallgatnia a menstruációval és a nemi élettel kapcsolatos információkat a szüleitől, hanem folyamatosan, kis adagokban kapja meg az információkat a korának megfelelően.

Akárhogy is történt, az első menzesz mégis ijesztő, de legalábbis döbbenetes tud lenni, mert egészen más valamiről beszélni, mint aztán át is élni azt. Jellemző, hogy bár a dédszüleink egyáltalán nem csináltak a témából nagy ügyet, sőt inkább némi prüdériával kezelték a dolgokat, a saját első ciklusára még a legidősebb nagymama is emlékszik, csak talán kellemetlen beszélnie róla.

Egészen más a helyzet a menopauzával, és az utolsó menstruációval. Erről még mindig sokkal kevesebbet beszélnek a nők, még egymással is. Túl vannak körülbelül négy évtizeden, amikor majdnem minden hónapban menstruáltak, mégis keveset tudnak az utolsó alkalomról, és arról, hogy mi következik utána.

A menopauza átlagosan 45 és 60 éves kor között zajlik Európában, és néhány évtől akár egy egész évtizedig is elhúzódhat. A menopauza a nyugati világban átlagosan 51 éves kor körül jelentkezik és az 55. életévre pedig le is zajlik.

Érdekes, hogy a mediterrán asszonyoknál, az olaszoknál és a spanyoloknál, a menopauza valamivel korábban, 48 éves kor körül, míg a Skandináviában inkább 52 éves kor körül kezdődik.

Becsüljük meg a menopauzát, mert ritkaság a természetben

Az ember egy különleges faj az emlősök között, mivel míg a legtöbb faj élete végig termékeny marad, viszont viszonylag rövid életet él, addig az ember a termékeny időszaka után még évtizedekig életben marad. Hasonló menopauzát eddig csak a kardszárnyú delfineknél és a rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfineknél figyeltek meg a kutatók, de pár éve a belugákról és a narválokról is kiderült, hogy átesnek a változókoron.

Forrásirodalom:

https://www.healthline.com/health/phytoestrogens

http://adsabs.harvard.edu/full/1986HisSc..24..303S

https://www.endokrinkozpont.hu/hormonalis-rendszer

https://qz.com/1372767/twice-as-many-animals-go-through-menopause-as-scientists-previously-thought/

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top