nlc.hu
#Magabiztos nőnek lenni jó

Mestruációs görcs

Normális, ha görcsöl? Mikortól számít kórosnak a menstruációs fájdalom?

Meddig számít normálisnak a menstruációs fájdalom? Mi az a pont, amikor már ajánlott az orvosoddal konzultálnod? Segítünk, hogy tisztán láss!

A menstruációs fájdalom a nők nagy részét érinti – igaz, különböző mértékben. Amíg a szerencsésebbek csak enyhe nyomást tapasztalnak a kismedence tájékán, addig mások komolyabb görcsökről számolnak be. De honnan lehet tudni, hogy az, amit érzünk, már nem feltétlenül egészséges?

Meddig normális a görcsös fájdalom?

A görcsös menstruációs fájdalmat latinul dysmenorrhoeának nevezik, ami a pár órás fájdalomtól a napokig tartó görcsökig is tarthat. Az elsődleges dysmenorrhoea esetében a fájdalmat a méh összehúzódásai váltják ki, ami egy természetes folyamat: a menzesz során a méh összehúzódik, hogy segítse a méhnyálkahártya távozását. A dysmenorrhea kockázata magasabb lehet akkor, ha az első menstruációd 11 éves korod előtt érkezett meg, dohányzol vagy sokat stresszelsz. Ahogy azonban idősödünk, a korral az elsődleges dysmenorrhoea rendszerint egyre kisebb fájdalmakat okoz.

A másodlagos dysmenorrhea – az elsődlegessel ellentétben – az idő előrehaladtával erősödik, és egy másik egészségügyi probléma okozza, azaz egy betegség áll a fájdalmas hasi görcsök hátterében. Ezek a betegségek a következők lehetnek:

  • endometriózis: amikor a méh nyálkahártyája rendellenesen nő a méhen kívül, endometriózisról beszélünk. A nyálkahártya az ösztrogénszint-változásra reagálva ugyan lebomlik és vérzik, de mindezt a méhen kívül, ami erős fájdalmakat okozhat.
  • mióma: a méh falában növekvő rendszerint jóindulatú daganat a mióma, ami kismedencei fájdalmat és hüvelyi vérzést okozhat – akkor is, amikor nem menstruálsz.
  • petefészekciszta: a ciszták folyadékkal töltött „tasakok” a petefészken, amik általában nem okoznak tüneteket, de előfordulhat, hogy görcsös fájdalom formájában jelzik jelenlétüket a menstruáció alatt vagy az ovuláció során.
Menstruációs görcsoldás

Ha már felállni sem tudsz a görcsöktől, konzultálj az orvosoddal!
(Fotó: Getty Images)

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ahány nő, annyiféle menstruáció létezik, és még ezenfelül is hónapról hónapra is változhatnak a panaszok. A menstruációs fájdalmakat a vény nélkül kapható görcsoldó gyógyszerekkel hatékonyan lehet enyhíteni. Ha ezeket a gyógyszereket már a menstruáció kezdetén beveszed, a fájdalom mérséklése miatt sokat javíthatnak a kedélyállapotodon is.

Ha az említett vény nélkül kapható gyógyszerek nem segítenek, vagy ha a fájdalom akadályozza a napi tevékenységeid elvégzését, feltétlenül egyeztess az orvosoddal! Jól teszed, ha vezetsz menstruációs naptárat, amiben nemcsak a menzeszed első napját írod fel, hanem a menzesz hosszát, az erősségét és a PMS alatt jelentkező tüneteket is, mint amilyen a fájdalom. Ezzel később akár az orvosodnak is sokat segíthetsz.

Akkor is hívd fel az orvosodat, ha nagyobb alvadt vérdarabokat veszel észre a menstruáció során, ha a fájdalmad nem csak a menzesz ideje alatt jelentkezik!

Forrás: womenshealth

MAT-HU-2100485 (2021.04.26.)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top