#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

Tények és tévhitek a hormonmentes fogamzásgátlásról

Mennyit ér az intim zuhany közvetlen az együttlét után? Valóban azonnal hat-e a rézspirál, és mennyi ideig maradnak életben valójában a spermiumok a méhen belül? Mutatjuk a válaszokat!

Ahhoz, hogy megfelelően tudj dönteni, milyen fogamzásgátló módszer a neked való, meg kell ismerned azt is, melyik mivel jár. Vannak, akik a hagyományos hormonalapú fogamzásgátlás mellett tették le a voksukat, azonban sokan a hormonmentes megoldásokat választják. Utóbbival kapcsolatban viszont nem egy tévhit keveredik a tényekkel, és ember legyen a talpán, aki el tud köztük igazodni. Ahelyett, hogy magadban kezdenél el találgatni, vagy a barátnődet kérdeznéd meg, tájékozódj hiteles forrásból, segítünk!

„Latex-allergiás vagyok, és különben is könnyen kiszakadhat az óvszer”

Habár azt is gondolhatnád, ez a kifogás már rég lejárt, sokan mégis megpróbálnak élni vele. Tudd, hogy az óvszerek nemcsak latexből, hanem poliuretánból is készülnek, így az utóbbiak megoldást jelenthetnek az allergiások számára.

Ezen túlmenően, ha a megfelelő méretű óvszert helyesen helyezik fel, az igenis védelmet nyújthat a nem kívánt terhesség ellen. Emellett figyelni kell a szavatossági lejáratra is, hiszen egy régi kondom sokkal könnyebben kiszakadhat. Persze, mint minden módszernél, itt is ki kell hangsúlyozni: az óvszer sem 100 százalékos, de az egyik lehető legbiztonságosabb módszer a hormonmentes fogamzásgátlásban.

A szex utáni zuhany és az intim zuhany megelőzi a terhességet?

Vannak, akik tévesen azt állítják, hogy, ha közvetlenül az együttlét után beállsz a tus alá, kisebb lesz az esélye a terhességnek. Mások ezt azzal is kiegészítik, hogy ha ilyenkor egy intim zuhanyt is beiktatsz, akkor még biztosabbra mehetsz. Tudd, hogy ezek egyike sem igaz, ugyanis sem belső, sem külső tusolással nem tudod megakadályozni a teherbeesést.

A szexuális együttlét folyamán milliónyi spermium kerül a hüvelyedbe, olyan helyekre is, amiket a víz nem ér, ráadásul fénysebesen haladnak a petesejted felé – amire eljutnál a zuhanyzásig, már hetedhét határon túl járnak.

A hormonmentes méhen belüli eszközök teljesen észrevétlenek?

Tény, hogy napjainkban a méhen belüli hormonmentes fogamzásgátlók a legmodernebb módszerek közé tartoznak, és maguktól a méh üregének alakjához idomulnak. Mivel nem tartalmaznak hormonokat, így még minimális szinten sem avatkoznak bele a hormonháztartásod működésébe, és tagadhatatlan előnyük, hogy azonnal hatnak. Ráadásul, amint a gyerekvállalás mellett döntesz a pároddal, a nőgyógyász eltávolítja, ami után nem kell várni egy percet sem a babaprojekttel.

Tények és tévhitek a hormonmentes fogamzásgátlásról

Azt azonban tudd, hogy a felhelyezését nőgyógyász végzi, és ugyan a művelet néhány percet vesz igénybe, de utána szükség van 3-6 hónapra, amíg teljesen megszokod a viselését. Ez idő alatt tapasztalhatsz kisebb görcsöket is, de amint a szervezeted alkalmazkodott, már észre sem fogod venni.

„Időben kiveszem”

Biztosak vagyunk benne, hogy te is hallottad már ezt a mondatot, mint egyfajta megelőzési módszer. Ezzel kapcsolatban csak azt tudjuk tanácsolni, hogy ha az együttlét alatt nem védekezel semmilyen módon, semmi sem garantálja azt, hogy nem esel teherbe. A megszakított szexuális aktus, azaz amikor az ejakulátum nem kerül a hüvelyedbe, egyáltalán nem jelent védelmet.

Már az együttlét alatt termelődő előváladék is tartalmaz spermiumokat, amik ugyanúgy megtermékenyíthetik a petesejtet, mint az ejakulátum spermiumai. Plusz azt is vedd figyelembe, hogy bármennyire is gyakorlott a férfi, semmi sem biztosít arról, hogy valóban időben tud cselekedni.

Mi a helyzet a naptármódszerrel?

Tudd, hogy peteérés nem csupán abban az időben lehetséges, amikorra azt kiszámolod. Pete máskor is termelődhet, arról nem is beszélve, hogy a spermiumok fekete öves túlélők: néha képesek addig életben maradni, amíg nem termelődik új petesejt.

A legjobb, ha a naptáradat a menstruációd figyelemmel követésére használod, nem pedig arra, hogy megelőzd a teherbeesést. Azaz, ha a hormonmentes fogamzásgátlás mellett döntesz, ne bízd a véletlenre, és válaszd a biztonságos utat: az óvszert vagy a hormonmentes méhen belüli fogamzásgátló eszközöket!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top