Sült körtés sertésszűz
A decemberi vitaminhiányos időszakban egy kis gyümölcs mindig jól jön. Építsünk hát bele egy kis körtét egy hétköznapi sertésszűzbe, és már is kész a hagyományos, de mégis különleges karácsonyi vendégváró fogás.
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg sertésszűz
- 1 vöröshagymá
- 2 répa
- borókabogyó
- vörösbor
- 2 db körte
- bors
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek cukor
- 1 ek vaj
- 1 dl tejszín
A sertésszűzből 20 dekás steak szeleteket vágunk. Egy tálba tesszük őket és rászórunk zúzott borókabogyót, majd rátesszük a szeretelt répát és a vastag szeletekre vágott vöröshagymát is, majd végül meglocsoljuk 1-2 dl száraz vörösborral. A tálat ezután betesszük a hűtőbe
Négybevágjuk és kimagozzuk a körtéket és forró serpenyúben elkezdjük sütni őket. Közben megszórjuk borssal, majd amikor megpirultak egy kis cukrot is hinthetünk rájuk. Végül megöntözzük balzsamecettel.
A körtét négybe vágjuk, és a magházát kivágjuk. Forró serpenyőben sütni kezdjük. Durva borssal megszórjuk. Amikor már szépen megpirult, színt kapott, akkor cukorral is megszórjuk. Balzsamecettel megöntözzük. Felöntjük vörösborral és hozzáadhatjuk a hús levét is leszűrve, majd beforraljuk. Ezután hozzáadjuk a tejszínt és a vajat és félretesszük.
Ezután a húst megsütjük egy serpenyőben és a körtékkel és sült burgonyával tálaljuk.
Mézes rántott hús diós panírban
Egy egyszerű rántott hús is lehet az ünnepi vacsora fénypontja, ha adunk hozzá egy kis “karácsonyi ízt”. A méz és a dió éppen megfelel erre a célra.
A recept hozzávalói 4 személyre:
- 40 dkg csirkemell
- 10 dkg durvára zúzott dió
- 25 dkg liszt
- 20 dkg házi zsemlemorzsa
- 4 db tojás
- csipet só
- olaj a sütéshez
- 6 evőkanál méz a csorgatáshoz
A húst megmossuk, felszeleteljük, kiklopfoljuk és vékonyan megsózzuk. A tojást felverjük egy csipet sóval, a lisztet pedig külön tányérba tesszük. A diót egy nyújtófával durvára zúzzuk, majd összekeverjük a zsemlemorzsával. Ezután a hússzeleteket megforgatjuk a lisztben, a tojásban és a diós szemlemorzsában. Az így panírozott húsokat olajban kisütjük. Tálaláskor vékonyan mézzel csorgatjuk le és friss salátát kínálunk hozzá.