nlc.hu
Mennyei ízek az ünnepekre!
Könnyű, gyors és különleges – karácsonyi ételek sertéshússal

Könnyű, gyors és különleges – karácsonyi ételek sertéshússal

A karácsonyi vendégváráshoz két nem szokványos sertéshúsos receptet ajánlunk figyelmedbe. Mindegyik kizárólag hétköznapi, könnyen beszerezhető alapanyagokat igényel, ugyanakkor mindkettőben van egy kis "csavar", amitől ünnepivé és különlegessé válik az étel. És ami egyáltalán nem mellékes az ünnepek alatt: gyorsan és könnyen elkészíthetők.
Könnyű, gyors és különleges – karácsonyi ételek disznóhússal

Sült körtés sertésszűz

A decemberi vitaminhiányos időszakban egy kis gyümölcs mindig jól jön. Építsünk hát bele egy kis körtét egy hétköznapi sertésszűzbe, és már is kész a hagyományos, de mégis különleges karácsonyi vendégváró fogás.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg sertésszűz
  • 1 vöröshagymá
  • 2 répa
  • borókabogyó
  • vörösbor
  • 2 db körte
  • bors
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek cukor
  • 1 ek vaj
  • 1 dl tejszín

A sertésszűzből 20 dekás steak szeleteket vágunk. Egy tálba tesszük őket és rászórunk zúzott borókabogyót, majd rátesszük a szeretelt répát és a vastag szeletekre vágott vöröshagymát is, majd végül meglocsoljuk 1-2 dl száraz vörösborral. A tálat ezután betesszük a hűtőbe

Négybevágjuk és kimagozzuk a körtéket és forró serpenyúben elkezdjük sütni őket. Közben megszórjuk borssal, majd amikor megpirultak egy kis cukrot is hinthetünk rájuk. Végül megöntözzük balzsamecettel.

A körtét négybe vágjuk, és a magházát kivágjuk. Forró serpenyőben sütni kezdjük. Durva borssal megszórjuk. Amikor már szépen megpirult, színt kapott, akkor cukorral is megszórjuk. Balzsamecettel megöntözzük. Felöntjük vörösborral és hozzáadhatjuk a hús levét is leszűrve, majd beforraljuk. Ezután hozzáadjuk a tejszínt és a vajat és félretesszük.

Ezután a húst megsütjük egy serpenyőben és a körtékkel és sült burgonyával tálaljuk.

Könnyű, gyors és különleges – karácsonyi ételek disznóhússal

Mézes rántott hús diós panírban

Egy egyszerű rántott hús is lehet az ünnepi vacsora fénypontja, ha adunk hozzá egy kis “karácsonyi ízt”. A méz és a dió éppen megfelel erre a célra.

A recept hozzávalói 4 személyre:

  • 40 dkg csirkemell
  • 10 dkg durvára zúzott dió
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg házi zsemlemorzsa
  • 4 db tojás
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • 6 evőkanál méz a csorgatáshoz

A húst megmossuk, felszeleteljük, kiklopfoljuk és vékonyan megsózzuk. A tojást felverjük egy csipet sóval, a lisztet pedig külön tányérba tesszük. A diót egy nyújtófával durvára zúzzuk, majd összekeverjük a zsemlemorzsával. Ezután a hússzeleteket megforgatjuk a lisztben, a tojásban és a diós szemlemorzsában. Az így panírozott húsokat olajban kisütjük. Tálaláskor vékonyan mézzel csorgatjuk le és friss salátát kínálunk hozzá.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top