Mesedoboz gyűjtőoldal 2.0

Menekülés

Dől a pénz, Leonnak hamarosan medencés villája lesz, a garázsban egy piros sportkocsival. A menedzser mindent megszervez, megvesz, kifizet, elintéz. Boldog és elégedett, akárcsak a bártulajdonos, és a közönség. És Leon? Nem is tudja, őt azért mindeközben zavarja egy-két dolog.
Rajzolta: Veress Zénó
Menekülés

Hiába igazi híresség, ragyogó csillag a szórakoztatóipar egén, reggeltől estig dolgozik, zenél, interjúkat ad, fényképeken pózol. Semmi másra nem jut ideje. Hiába a medencés ház, még be sem tette oda a lábát, limuzinokban tölti az életét, egyik helyszínről a másikra kocsikázva. Nincs ideje, hogy megtanuljon autót vezetni, a piros sportkocsi elhagyatottan áll a magányos ház garázsában. Nincs ideje elmenni a piacra, meglátogatni Zét, és megvenni a szélcsengőt. Ezt mégsem bízhatja a menedzserére!

Menekülés

Amikor kiszáll a limuzinból, ezer vaku villan, Leon ettől halálra rémül. Próbál beleolvadni a környezetébe, de amint halványodni kezd, egy tucat sminkes ugrik oda hozzá, vastag ecsetekkel bepacsmagolják, hol kékre, hol pirosra, hol narancssárgára sminkelik, néha rá sem ismer a saját tükörképére. Képtelen megszokni az újságírók és a rajongók tolakodását.

– Mosolyogj, Leon! – kiáltja boldogan a menedzsere. – Híres vagy és gazdag!

Leon bambán vigyorog, nem akar csalódást okozni másoknak.

Egyik nap bombaként robban a hír: Leon lesz a vendég az ország legmenőbb tévéműsorában. Aki oda bekerül, azt már semmi sem állíthatja meg a világhír felé vezető úton, határ a csillagos ég!

Menekülés

Aznap este az egész város a tévékészülék előtt ül, várják a műsort. Leon mindeközben halálra izgulja magát az öltözőben. A sminkje már kész, püspöklilára festették, sárga csíkokkal. “Ez kifejezi a különcséget, az eredetiséget, a kozmikus tehetséget!” – indokolta a stylist a színválasztást. Leon egyetért vele: ez a színkombináció pont olyan idegen számára, mint a felsorolt tulajdonságok.

Aztán betuszkolják a stúdióba, előtte még valaki a fülébe súgja: “Csak lazán!”

Lehuppan egy leopárdmintás fotelba, a ráirányított reflektorok azonnal elvakítják. A műsorvezető fesztelenül csacsog, Leonra villantja tökéletes mosolyát. Megfogja az ujjait, mutatja a kamerának, kérdezgeti, de nem vár választ, az igazi főszereplő itt nem is Leon, hanem ő maga. A kaméleon meg sem szólal egész idő alatt, de ezt senki nem is kívánja tőle. Miközben a csiricsáré fotelban kucorog, kristálytisztán hull rá a felismerés, hogy statisztává lett, aki kiszolgálja a közönség igényeit.

Végül odaültetik egy fehér zongorához. Játszani kezd, a dallamból vágyakozás csendül, tengerek zúgását, a fák között zúgó szél süvítését, angyalok énekét idézi. Csak Leon tudja, hogy a dal a szélcsengő hangját utánozza. A műsorvezető zsebkendőt vesz elő, a szemét törölgeti. A tévékészülékek előtt ülve egy egész város szipog.

Menekülés

Az adás végeztével többen kezet ráznak vele.

– Gratulálok, mester, nagyszerű volt ma este is!

– Brávó maestro, gratulálok! Igazán okosakat mondott!

Leont várja a limuzin a kijáratnál. Testőrök próbálják távol tartani a rajongókat. Az öltöző előtt újságírók toporognak, várják, hogy a mester fogadja őket, és interjút adjon nekik, még egyet, még egyet és még egyet, mindig ugyanazokra a kérdésekre mindig ugyanazokat a válaszokat.

Leon a zuhany alá áll. Leázik róla a festék, visszakapja saját bőrét. Óvatosan kinyitja az öltöző ablakát, és kimászik rajta. Az ereszcsatornán leereszkedik a néptelen utcára. Tőle telhetően siet, megpróbál felszívódni, még mielőtt észrevennék, hogy eltűnt. A zsebe ismét üres, de a szíve könnyű.

Menekülés

Másnap az újságok címlapon hozzák: “FELSZÍVÓDOTT A HÍRES ZENÉSZ!”, “ÁLLATRABLÁS?”, “MAESTRO LEON ELTŰNT!”, “VÁLSÁGBAN A ZENEIPAR!”, “A RAGYOGÓ CSILLAG KIHUNYT!”

Pár hétig eltart a hisztéria, de hamarosan újabb sztárok tűnnek fel. Nemsokára már senki nem emlékszik rá, hogy volt egyszer egy Leon nevű, felejthetetlen zongorista.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top