Mesedoboz gyűjtőoldal 2.0

A boltban

Vasárnap Leon és Zé ismét elmegy a misére. A mise végén, amikor a hívők a perselybe dobálják adományaikat, a kandúr sasszemmel figyeli a lepottyanó érméket. Pont kitelik belőlük egy hírlapra való.

 Rajzolta: Veress Zénó

A boltban

Hétfőn elsétálnak a vegyesboltba, hogy megvegyék az aznapi újságot. Zé azonban a bolt bejáratánál meglát egy hófehér cicalányt, amint az éppen befordul a sarkon.

– Leon, haver, egy pillanatra, ha megbocsátasz – mondja, és kapkodva a kaméleon markába nyomja az aprót. – Vedd meg az újságot, nekem akadt egy kis dolgom… a piacon találkozunk.

Kihúzza magát, és peckesen a fehér cica nyomába ered.

A boltban

Leon belép a boltba. Mindenféle portéka áll a polcokon. Élelmiszerek, edények, játékok, takarítószerek, italos kartonok, takaros sorokba rendezve. A kaméleon az újságokat nézegeti, van vagy száz különböző. Érdeklődve átlapoz egy képesújságot a hüllőkről.

Hirtelen álarcos férfi ront az üzletbe, és a pénztárosra kiált:

– Fel a kezekkel! Pénzt, vagy életet! Ide a lóvét!

A boltban

Leon a rémülettől beleolvad a környezetébe. Egyik fele a hüllőmagazin, másik fele egy napilap mintáját veszi fel. Sem az eladólány, sem a rabló nem látja őt.

A pénztáros lassan leereszti a karját, és megpróbálja megnyomni a riasztócsengőt.

A pisztolyos a levegőbe lő.

– Ne matass, te ostoba liba! Azt mondtam, ide a bevételt, vagy meghalsz! Nem tréfálok! – üvölti és még egy golyót elereszt. Vakolatdarabok hullanak az árukra.

A boltban

A lány reszketve nyúl a pénztár fiókja felé. Leon is reszket, az ajtót lesi. Mikor jön már Zé, hogy megmentse őket? De a kandúr több utcával odébb koslat a bájos cicahölgy nyomában. Leon felfedezi, hogy pont a bal kezénél serpenyők lógnak a polcon. Lassan, óvatosan nyújtja a kezét, nem csap zajt. A másodpercek csigalassúsággal vánszorognak. A kaméleon eléri az edény nyelét. Megragadja, és egy hirtelen mozdulattal úgy vágja kupán a betörőt, hogy az ájultan zuhan a bolt padlójára. A lány nem tudja, mi történt, csak azt látja, hogy a pisztolyos férfi összeesik. Villámgyorsan megnyomja a vészcsengőt.

A boltban

Leon elveszi az álarcos pisztolyát, nehogy magához térjen és újra lövöldözni kezdjen. Ekkor érkeznek meg a szirénázó rendőrautók. A rendőrök berontanak a boltba.

– Fel a kezekkel, dobja el a fegyvert! – kiáltanak Leonra, és amikor engedelmeskedik a felszólításnak, megbilincselik.

A boltban

– Le van tartóztatva! – közlik vele, és már sorolják is: – Jogában áll hallgatni…

A szintén elfogott betörővel együtt betuszkolják a rendőrautóba.

A rendőrségen kihallgatják a rablót, a pénztáros lányt és Leont. Miután kiderül, hogy a kaméleon nem a tettestárs, hanem a megmentő, nagyot fordul a kocka. Leont ideiglenes állományba veszik a karneváli szezonra titkosrendőrnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top