Mesedoboz gyűjtőoldal 2.0

A plakátragasztó

Leon egy óriásplakát tövében egy létrának támaszkodik. Mellette egy vödör ragasztó és egy festőhenger. A plakát szinte az égig ér. Egy csinos, fürdőruhás lány mosolyog rajta. A kaméleonnak ezt a szép nőt kell lecserélnie egy akciós ananász fényképére. Kicsit sajnálja, jobban szereti a csinos lányokat, mint az ananászt, de ez a munkája, hát nekilát.
Rajzolta: Veress Zénó
Lőrincz Judit Lívia: Leon a városban

Belemártja a hengert a vödörbe, vállára veszi az első papírcsíkot, és elindul felfelé a létrán. Pár nap alatt felér. Végighúzza a hengert a táblán, de nem ér semmit, a ragasztó már rég rászáradt. Új módszerhez kell folyamodnia, muszáj lesz az egész vödröt felcipelnie magával.

Lőrincz Judit Lívia: Leon a városban

Leon lemászik, és megnézi a bödönt. Abba is beleszáradt a ragacs. Hosszasan gondolkozik, hogy mitévő legyen? Szerencsére a közelben van egy kút, odasétál, és a vizével újra használhatóvá teszi az anyagot. Jó hígra keveri, hogy mire újra felér a létra tetejére, pont alkalmas legyen a munkára. Szépen, precízen húzza az első csíkot. Aztán a plakát fémkeretén felmászik, és odailleszti a papírt. Gondosan végigtapogatja, a hengerrel még egyszer végigsimítja. Tökéletes. Már csak kilenc csík van hátra. Leon még hétszer teszi meg az utat: elcaplat a kúthoz, bekeveri a ragacsot, visszasétál a létrához, felmászik, ragaszt, lemászik, és kezdődik az egész elölről. Nem túl izgalmas feladat, de a kaméleon tisztességgel végzi.

Lőrincz Judit Lívia: Leon a városban

A nyolcadik csík felragasztása előtt szél kerekedik. Leon éppen a létra tetején áll, amikor feltámad. A papírcsík meglebben, elemelkedik, a lendület lesodorja Leont. Lehuppan a földre, a vödör a fején landol. Tiszta ragacs lesz. A plakátdarab lassan vitorlázva megérkezik a talajra. A szél sodorná tovább, de Leon útban van, rátekeredik, a kaméleon egy pillanat alatt úgy néz ki, mint egy egyiptomi múmia. Úgy is érzi magát, mozdulni sem tud. Ettől megrémül, és ez a szerencséje – ijedtében vedleni kezd. Úgy ugrik ki a bőréből, mintha az csupán csak egy hálózsák lenne. Ki gondolta volna, hogy egy kaméleon képes ilyesmire?

Lőrincz Judit Lívia: Leon a városban

Az új bőr érzékeny, nedvességre van szüksége. Leon odacammog a kúthoz, és megmosakszik. Amikor visszatér, azt látja, hogy a levedlett, papírba ragadt bőrének egy ember magyaráz:

– …tudod, ezek ott fent a rendes munkát szeretik. Nem nagyon díjazzák, ha valaki ahelyett, hogy felragasztaná a rábízott plakátot, betakarózik vele és szunyókál. Az a nagy helyzet, hogy közben véget ért az akció. Sőt, az ananász szezonja is. Sajnálom, haver, ellenőr vagyok a cégtől, jelentenem kell a főnökségen, amit látok. Azt javaslom, keress másik munkát, mert biztos, hogy holnap kirúgnak!

Lőrincz Judit Lívia: Leon a városban

Leon levetett bőre közömbösen hallgatja az ellenőr magyarázkodását. Az igazi Leon viszont hálás, legalább már tudja, hogy ez az állás nem neki való. A város nagy, és aki dolgozni akar, az talál magának való munkát. Leon tisztán, új bőrben, egy újabb tapasztalattal gazdagabban továbbindul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top