Mesedoboz gyűjtőoldal 2.0

8 dolog, amit tudnod kell, ha hasmenésed van

Nem csak a gyerekeknél, hanem a felnőtteknél is igen kellemetlen és idegtépő dolog a hasmenés. Kevésbé súlyos esetben csak azt nem tudod, el merj-e indulni otthonról, elhúzódó probléma esetén viszont van néhány dolog, amivel tisztában kell lenned a mielőbbi gyógyulás érdekében.

1. Mikor van baj, mikor beszélhetünk hasmenésről?

Hasmenésről akkor beszélünk, ha valakinek háromnál többször van széklete naponta, és az a szokásosnál hígabb állagú.

2. Mitől alakulhat ki a hasmenés?

A hasmenés okozója lehet nem megfelelően elkészített vagy romlott étel, helytelen táplálkozás ( túl zsíros, nehéz ételek fogyasztása), vírusos (pl Calici) vagy bakteriális (pl szalmonella) fertőzés, gyulladás, de előfordulhat valamilyen antibiotikum illetve más gyógyszer mellékhatásaként is.

3. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

Ha a hasmenés több napon át elhúzódik, és/vagy hányás, láz is kíséri, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

8 dolog, amit tudnod kell, ha hasmenésed van

4. Hogyan enyhítsük a tüneteket?

Hasmenéses problémák esetén sokan hajlamosak azonnal a széntabletta vagy a gyógyszeres fiolák után nyúlni, azonban ez nem mindig jó megoldás. Okosabb, ha először hagyjuk a kórokozókat távozni a szervezetből, és inkább a probléma okát igyekszünk felderíteni. A jó hír az, hogy probiotikumok szedésével a kiváltó októl függetlenül eredményesen kezelhető a hasmenés, ezek a készítmények ugyanis növelik a bélben lévő jótékony baktériumok számát, így a szervezet könnyebben felveszi a harcot a kórokozókkal.

5. Mit ehetünk?

Ha már megtörtént a baj, akkor jobban tesszük, ha az emésztőrendszerünket pár napra kímélő üzemmódba állítjuk. Főtt krumplit, rizst, sós kekszet, sós vízben főtt répát, főtt csirkehúst, banánt nyugodtan fogyaszthatunk, de mindent csak mértékkel.

6. Mit ne együnk, ha hasmenésünk van?

Ne terheljük ilyenkor a gyomrunkat nehéz, zsíros, fűszeres ételekkel, tejtermékekkel, folyadékot is lehetőleg csak apró kortyokban fogyasszunk – úgy viszont sokat. Ihatunk szénsavmentes vizet, teát, de a limonádé is megfelel.

7. Vigyázó szemünket tartsuk a nagymamán!

A hasmenés különösen akkor nem tréfa, ha idős családtagjainkat sújtja. Az idős embereknek, ahogy a gyerekeknek is, sérülékenyebb az immunrendszerük, így emésztőszervi panaszaik fokozott figyelmet igényelnek. Az idősek szervezete alapból is kevesebb vizet tartalmaz, így az ő esetükben kisebb mértékű folyadékveszteség is súlyos tüneteket okozhat, és könnyen kiszáradáshoz vezethet. Ráadásul az idősebbek táplálkozása sokszor egyoldalú, mert ha tehetik, gyakran csak a kedvenc ételeiket fogyasztják, vagy amit éppen megengedhetnek maguknak. Nem beszélve arról, hogy általában többféle gyógyszert is szednek, ami szintén könnyen kikezdheti a bélflórájukat, így probiotikumok szedése az ő esetükben különösen ajánlott. A bajokat megelőzendő pedig figyeljünk oda idős hozzátartozóink változatos táplálkozására. Fontos a megfelelő rost- és vitaminbevitel, az, hogy naponta kerüljön az asztalukra gabonaféle, zöldség és gyümölcs, hús- és tejtermékek. Emellett ügyeljünk arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak.

8. Hogyan kerüljük el a hasmenést?

Annak érdekében, hogy a baj ne ismétlődjön meg, fontos néhány egyszerű szabályt mindig betartani. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy figyeljünk a rendszeres kézmosásra, gyümölcsöket, zöldségeket mindig mosva fogyasszuk, ha pedig külföldön tartózkodunk, lehetőleg ásványvizet használjunk erre a célra, valamint fogmosáshoz is.

 

Olvass mesét gyermekednek és játsszatok közösen memóriajátékot! Töltsd le ipad appunkat! A mesedoboz app december 6-tól androidon is elérhető.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top